A kiskunhalasi és a kiskunmajsai kistérség könyvtárai a minőségi szolgáltatásokért” című konzorciumi projekt

„A kiskunhalasi és a kiskunmajsai kistérség könyvtárai a minőségi szolgáltatásokért" című konzorciumi projekt

 

Projekt azonosító: TÁMOP - 3.2.4-08/1-2009-0038

 

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 78. 339. 302,- Ft

 

Projekt megvalósítási időszaka: 2009. december 1 - 2011. május 31.

 

A projekt két hátrányos helyzetű kistérségben valósul meg, így megvalósítása lehetőséget nyújt a felzárkózásra, illetve a meglévő társadalmi különbségek enyhítésére. A projekt alapvető célja az élethosszig tartó tanulást segítő szolgáltatások ás adatbázisok, dokumentum- és szolgáltatási rendszer illetve humánerőforrás fejlesztése. Cél továbbá az olvasáskultúra fejlesztése, különös tekintettel a gyermek- és ifjúsági korosztályra, illetve a leszakadó felnőtt népességre, akik számára a fejlesztések a kulturális szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés lehetőségét teremtik meg a formális és nem-formális képzés terén. Szakmai tartalom: elektronikus adatbázisok, interaktív könyvtári honlapok kialakítása; olvasótáborok, foglalkozások, író-olvasó találkozók, rendezvények szervezése az olvasáskultúra fejlesztése érdekében; könyvtárosok továbbképzése; számítógépes tanfolyam szervezése; helytörténeti információk feltárása, hozzáférhetővé tétele; bútorbeszerzés az újonnan bevezetett szolgáltatások minőségi ellátásához.

 

Kedvezményezett: Kiskunhalas Város Önkormányzata (Hősök tere 1.), Kiskunmajsa Város Önkormányzata (Fő u. 82.), Harkakötöny Község Önkormányzata (Kossuth u. 1.), Csólyospálos Községi Önkormányzat (Kossuth út 62.), Kelebia Község Önkormányzata (Ady E. u. 114.), Kisszállás Községi Önkormányzat (Felszabadulás u. 28.), Zsana Község Önkormányzata (Kossuth u. 3.), Tompa Város Önkormányzata (Szabadság tér 3.)

 

Közreműködő szervezet: Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága (1055 Budapest, Bihari János u. 5.)

    

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

 a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja

 

az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága honlapja

 

A TÁMOP-3.2.4-08/1 „Tudásdepó-Expessz" - A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében c. pályázat keretében megvalósuló „A kiskunhalasi és a kiskunmajsai kistérség könyvtárai a minőségi szolgáltatásokért" konzorciumi projekt kiskunmajsai megvalósítása

 

Elnyert pénzösszeg: 9. 412. 282,- Ft

  • Elkezdtük a helyismereti és az audiovizuális dokumentumok retrospektív (visszamenőleges) feltárását a TEXTLIB adatbázisban. Ezeket a leírásokat a honlapunkon is hozzáférhetővé tesszük.
  • Külön adatbázist készítünk az EU-s és audiovizuális dokumentumokról, valamint az öregbetűs és hangos könyvekről.
  • Munkanélkülieknek, nyugdíjasoknak, GYES-en lévőknek, hátrányos helyzetűeknek új programot indítottunk „Utazás sok filmmel, fotóval, könyvvel" címmel. Itt a résztvevők folyamatosan ismerkedhetnek meg Európa kulturális értékeivel.
  • A projekt ideje alatt 16 előadást, író-olvasó találkozót valósítunk meg neves személyiségekkel, szervezetekkel. 2010. júliusáig vendégünk volt: Lukács Sándor színművész-költő, V. Kulcsár Ildikó újságíró, Balázs Géza nyelvész, Böszörményi Gyula író, D. Tóth Kriszta újságíró. Az állatvédelem iránt érdeklődők a Halasi Állatotthon munkatársaival találkozhattak.
  • Felnőtteknek - főként hátrányos helyzetűeknek - alapfokú számítógépes intenethasználói foglalkozásokat indítunk, ahol többek között az e-ügyintézést is elsajátíthatják.
  • A meglévő HTML nyelven íródott weblapunk helyett egy új és korszerű CMS rendszerre épülő PHP/Mysql alapon működő Web 2.0-s weblapot alakítunk ki. A többnyelvű, felhasználóbarát, interaktív honlap (vendégkönyvvel, kérdőívekkel, felmérésekkel) 24 órás elérhetőséget biztosít majd a gyengén látóknak is. Az iskolás korosztálynak illetve a GYED-en lévőknek, munkanélkülieknek külön szekciót alakítunk ki.
  • Gyermekek oktatását, nem formális és informális tanulását segítjük új programokkal. A „Mesélni jó" programot alsós, az „Olvasni jó" programot felsős diákoknak szerveztük meg. A nyári szünetben két sikeres olvasótábort is tartottunk játékokkal, beszélgetésekkel, dramatizálással, a kicsiknek „Barangolás a mesék birodalmában", a nagyobbaknak  „Barátom a könyv" címmel.
  • Dolgozóink folyamatosan vesznek részt továbbképzésben, két dolgozó szakmai ismereteit bővítheti 3 tanfolyamon, ezzel párhuzamosan 4 dolgozó vesz részt nyelvi (angol és német) tanfolyamon.
  • A helyismereti és audiovizuális dokumentumok elhelyezésére, valamint foglalkozásokhoz, feldolgozó munkához beszereztük a szükséges új bútorokat, és berendeztük új közösségi terünket.
  • A pályázat eredményeit a helyi médiákban, honlapunkon és reklámkiadványban tesszük közzé.

 


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Kiskunmajsa Város