‘56-os Múzeum és Kápolna


A Kiskunmajsán található,hazánk első és egyetlen 56-os múzeumát Pongrátz Gergely, a Corvin köz egykori főparancsnoka alapitotta. Miután kényszerű száműzetéséből hazatért, egyik legfontosabb célja volt, hogy léterhozzon egy olyan kiállitást, amelyben helyet kapnak az 56-os forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódó dokumentumok, ereklyék, fotók, és mindaz, ami a magyar történelem egyik legcsodálatosabb eseményéhez kötődik.


A múzeum épületét a két világháború között épitették Klebersberg Kúnó miniszternek köszönhetően, amelyben oktatás zajlott. A múzeum 1999-ben nyilt meg, azóta fogadja a látogatókat.

A múzeum udvarán a Hadtörténeti Intézet és Hadtörténeti Múzeum jóvoltából különböző harci eszközök, köztük egy T-55-ös harckocsi látható.
A múzeum két kiállítási teremből áll. Ezekben megetkinthetők korabeli relikviák:zászlók, fegyverek, térképek, fényképek, újságok, szabadságharcosok képzőművészetei alkotásai, egyéb személyes tárgyaik.

 

Az 56-os Kápolna az 1956-os forradalom-és szabadságharc mártirjainak emlékezetére állittatott. A kápolnát Csete György Kossuth-dijas épitész tervezte. Az alapkövet 2001-ben fektették le. A kápolna szentelése 2002 nyarán történt meg, melyet Bábel Balázs kecskemét-kalocsai érsek, Gyulai Endre csanád-megyei püspök és Tempfli József nagyváradi püspök végeztek. A kápolna védőszentje Kapisztrán Szent János, akinek ünnepe október 23-án van.
Belül látható azokank a névtáblája, akiket a hatalom az 56-os forradalom-és szabadságharcban való részvételük miatt kivégeztetett.


A táblákon olvashatók a mártírok születésének, kivégzésének időpontjai, valamint foglalkozásaik.
A Csete György által megetrvezett épület egyik tornya a győztes forradalmat, a másik-romos- tornya pedig a vérbefojtott szabadságharcot jelképezi.
A kápolnában helyezték végső nyugalomba-kívánságának megfelelően- Pongrátz Gergelyt.


Az épület előtt három fafaragású szobor helyezekedik el.

  • Ülő Krisztus-szobor
  • Krisztus a feszületen
  • Kapisztrán Szent János szobra

    A kápolnában minden hónap utolsó vasárnapján, valamint egyházi-és ünnepnapokon délután 16 órakor misét tartunk.
  •  


    '56-os Múzeum és Kápolna honlapja    Vissza