Hírek


2013. május 13.


Kecskeméten is bemutatkozott a Kiskunmajsai Helyi Termék Védjegy


Idén május 11-én, szombaton rendezték meg Kecskeméten a Garabó vásárt, amely felülmúlva minden várakozást még a tavalyinál is több érdeklődőt vonzott. Az időjárás is kedvezett a régi idők vásári hangulatának megteremtéséhez Kecskemét főterén a városháza előtt, ahol a korzózóknak népi iparművészek és ízletes saját készítésű élelmiszereket termelő gazdák kínálták portékájukat.


A vásáron Perneki Lajos már évek óta árulja ízletes mézeit, így a Garabóra járó közönség már jól ismeri és keresi is a kiskunmajsai gazdát. Az idei vásári bemutatkozása azonban mégis különbözött az eddigiektől, mivel a Kiskunmajsai Helyi Termék Védjegyrendszerbe elsőként belépett Perneki Lajos a standját és a portékáját a helyi termék védjegy logós matricákkal, táblákkal látta el, amelyeket a vásár előtti napon vehetett át a kiskunmajsai piacon rendezett ünnepségen.


„Örömmel és büszkeséggel beszéltem a Kiskunmajsai Helyi Termék Védjegyről és a rendszer hasznosságáról, amely a kiskunmajsai kistérség termelőit segíti a piaci értékesítésben. Az pedig, hogy elsőként léptem be a rendszerbe mutatja, hogy már a kezdeményezés elején felismertem, mennyi pluszt adhat, ha a kiskunmajsai védjegy rákerül a mézemre. Sok külföldi érdeklődő is volt a vásáron, németek, franciák, angolok, akiknek a szóbeli magyarázat mellett háromnyelvű Kiskunmajsai Helyi Termék Védjegy szórólapot is adhattam, amiket előző nap vehettem át a védjegyes matricákkal együtt a majsai piacon. A következő nagy rendezvény a Bajai Halfőző Fesztivál lesz július 13-án, ahová meghívást kaptam, így ismét öregbíthetem Kiskunmajsa hírnevét a védjegyes mézeimmel” – mesélt lelkesen Perneki Lajos, kiskunmajsai védjegyhasználó méhész a hétvégi rendezvényről.

 

A Kiskunmajsai Helyi Termék Védjegyrendszerhez továbbra is térítésmentesen csatlakozhatnak azok a termelők, akik a kiskunmajsai kistérségben termelnek minőségi élelmiszert. (Kérelem igényelhető a kiskunmajsai Projekt Irodában.)

 

A kiskunmajsai méhészről készült kép a Kecskeméti Hírhatár Online oldalán található. (http://www.kecskemeti-hirhatar.hu/galeria/oriasi-siker-volt-a-kecskemeti-garabo-vasar) 


2013. május 10.

 

Helyi termék a piacon, friss áru az asztalon!


Megkapták a helyi termék védjegyes csomagokat a védjegyrendszerhez csatlakozott gazdák

 

A kiskunmajsai piacon 2013. május 10-én került megrendezésre a Kiskunmajsai Helyi Termék Védjegyrendszer fejlesztése című projekt záró rendezvénye. Faludi Tamás polgármester megnyitója után Kapus Krisztián országgyűlési képviselő mondott köszöntőt, majd Dr. Viski József a Vidékfejlesztési Minisztérium stratégiai főosztályvezetője beszélt az 2013-as Tanyafejlesztési Programról és biztatott mindenkit, hogy pályázzanak idén is. A Tanyafejlesztési Program értékteremtő erejéről, a program eddigi sikerességéről Chladek Tibor, a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületének szóvivője beszélt, aki kiemelte, hogy a program fontos célja, a kiváló minőségű tanyasi élelmiszerek piacra jutásának elősegítése.

A rendezvény fénypontja volt, amikor a védjegyrendszerhez csatlakozott 27 helyi termelő átvehette a védjegyes reklámeszközökből összeállított ingyenes csomagokat, amelyeket a nyertes pályázat által elnyert forrásból gyártatott le Kiskunmajsa Város Önkormányzata.

A projekt zárórendezvényen elhangzott, hogy az önkormányzat a 2012-es Tanyafejlesztési Program keretében elnyert támogatási forrásból gazdaképzéseket is lebonyolított a kiskunmajsai kistérség gazdálkodói számára, amelynek sikerességét mutatja, hogy összesen 82 fő végezte el a három témában megtartott interaktív képzéseket.

Ugyanezen pályázati kiírásra ezen felül még egy pályázat került benyújtásra, melynek sikeressége révén az önkormányzat a földutak karbantartásához szükséges munkagépeket szerzett be, nevezetesen egy db hóekét, egy db kombinátort, egy db Cambridge hengert és egy db rézsűkaszát, melyek értéke több, mint 5 millió forint.

A védjegycsomagok átadásával a rendszerhez csatlakozott helyi termelők kihelyezhetik a logóval ellátott reklámanyagokat azon termékeikre, melyekre a védjegyhasználati jogot megkapták az önkormányzattól. A projekt által megvalósított fejlesztés célja, hogy a vásárlók ezentúl könnyen megtalálják a piacon azokat a helyi termékeket, amelyeket a kiskunmajsai kistérség gazdálkodói termelnek és értékesítenek.

 

A rendezvényről és a Kiskunmajsai Helyi Termék Védjegyrendszer sikerességéről a www.kormany.hu is beszámolt:

http://www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/helyi-termek-vedjegyrendszer-kiskunmajsan

 

Továbbra is várjuk azon kistérségi termelők jelentkezését, akik a helyben termelt áruikkal csatlakozni szeretnének a Kiskunmajsai Helyi Termék Védjegyrendszerhez.
(Kérelem igényelhető a kiskunmajsai Projekt Irodában, illetve letölthető a www.kiskunmajsa.hu oldalról.)
 

 

Képgaléria


2013. április 25.


MEGHÍVÓ


Tisztelt Védjegyhasználó!


Örömmel értesítjük, hogy Kiskunmajsa Város Önkormányzata a 2012. évi Tanyafejlesztési Programra benyújtott nyertes pályázatának köszönhetően a Kiskunmajsai Helyi Termék Védjegyrendszer népszerűsítése érdekében Kiskunmajsai Helyi Termék Védjegy emblémával ellátott marketingeszközöket gyártatott le, melyekből a Védjegyhasználók számára ünnepélyes keretek között kerül átadásra egy-egy összeállított csomag.

 

Kiskunmajsa Város Önkormányzata szeretettel meghívja Önt és kedves családját, barátait a Kiskunmajsai Helyi Termék Védjegyrendszer fejlesztés című projekt záró ünnepségére.

 

A rendezvény időpontja: 2013. május 10. (péntek) 10:30 óra

A rendezvény helyszíne: 6120 Kiskunmajsa, Kálvária utca 5/B.

(Kiskunmajsai helyi piactér)

 

Program:

1015-1030              Gyülekező

1030-1035              Megnyitó – Faludi Tamás, Kiskunmajsa Város Polgármestere

1035-1040              Köszöntő – Kapus Krisztián, országgyűlési képviselő

1040-1100              Marketingeszközök átadása a Védjegyhasználók számára.

Kérjük, fogadja el meghívásunkat!


2013. április 17.


Kiskunmajsai Helyi Termék Védjegy az Agrár Expo-n


Perneki Lajos méhész az elmúlt hétvégén részt vett a kétnapos Duna-Tisza Közi Agrár Expo-n, melyet Kiskőrösön rendeztek meg az idén. A kiskunmajsai helyi termelő évek óta keresett résztvevője a kiállításnak, ahol a vevőknek rendszerint mézkóstolással is kedveskedik. Az idei kiállításon Perneki Lajost - aki az elsők között csatlakozott a Kiskunmajsai Helyi Termék Védjegyrendszerhez - már messziről megláthatták, hiszen a KISKUNMAJSAI HELYI TERMÉK védjegy emblémával nem csak a mézes üvegeket látta el a méhész, hanem egy háromnyelvű táblán is hirdette a kiváló minőségű kiskunmajsai helyi termékeket. A védjeggyel ellátott táblát Kiskunmajsa Város Önkormányzata biztosította a helyi termelőnek.

 


2013. április 10.

 

A helyi termékeket népszerűsíti az üdülőfaluban kihelyezett tábla


A Projekt Iroda közreműködésével a mai napon kihelyezésre került az üdülőfaluban a helyi termelői piacot és a „Kiskunmajsai Helyi Termék” védjegyet népszerűsítő háromnyelvű információs tábla.
A 2012-es Tanyafejlesztési Programból elnyert pályázati forrásból elkészített helyi termék védjegyes marketingeszközök legyártásával – amely termékekkel a lakosság hamarosan több helyen is találkozhat – az önkormányzat a Majsa Lapnyomda Bt.-t bízta meg.

 

A Kiskunmajsai Helyi Termék Védjegyrendszert Kiskunmajsa Város Önkormányzata azzal a céllal hozta létre, hogy a kiskunmajsai kistérség termelőinek összefogásával a helyben termelt élelmiszerek piacra jutását elősegítse, a helyi termékeket a vásárlók körében népszerűsítse.

 


2013. március 20.


 

Idén is sikeres a gazdaképzés

 

Elindultak az önkormányzat által szervezett gazdaképzések, melyeken a kistérség gazdálkodói térítésmentesen vehetnek részt pályázati támogatásnak köszönhetően. Kiskunmajsa Város Önkormányzata a 2012. évi Tanyafejlesztési Program keretein belül nyert vissza nem térítendő támogatást, melyből a március és április közötti időszakban tartanak képzéseket három témában az érdeklődőknek. A tavalyi sikeres kezdeményezéshez hasonlóan az önkormányzat idén is a Bács Agrárház Nonprofit Közhasznú Kft.-t bízta meg a képzések lebonyolításával, akik országosan is egyedülálló, speciális képzéseiken gyakorlatias, használható ismeretek átadására törekszenek, jól bevált oktatói gárdával.


Az előző évhez képest nőtt az érdeklődők száma az ingyenes lehetőség iránt, hiszen minden előadássorozatra több mint 30 fő jelentkezett a februári határidőig. Az érdeklődők elsőként egy 2x6 órás „Kistermelői élelmiszer-előállítás és piacra jutás feltételei” című képzésen vehettek részt 2013. március 8-9-én a kiskunmajsai Konecsni György Kulturális Központban. A bemutatkozáskor kiderült, hogy a résztvevők között a már növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó gazdák mellett voltak olyanok is, akik ezután vágnának bele a gazdálkodásba, de akadtak, akik csak a téma iráni érdeklődés miatt vettek részt a kétnapos előadássorozaton.


A következő alkalommal már egy 30 órás akkreditált képzést tartanak „Alternatív jövedelemszerzés” címmel, majd pedig a „Szárazságtűrő növények a Homokhátságon” című modullal zárulnak az előadássorozatok. A helyi termelők szakmai ismeretének bővítése minden alkalommal egyórás védjegyhasználói előadással végződik, melynek keretében a „Kiskunmajsai Helyi Termék” védjegy használatának szabályairól hallhatnak bővebb információkat a résztvevők.


Képgaléria

 


2013. február 6.

 

Még lehet jelentkezni az önkormányzat ingyenes gazdaképzéseire

 

A Majsai Közlöny előző lapszámában olvasóink már értesülhettek arról, hogy az önkormányzat ingyenes gazdaképzéseket indít a kistérség gazdálkodói és az érdeklődő közönség számára. A gazdaképzéseket Kiskunmajsa Város Önkormányzata a Tanyafejlesztési Program tavalyi nyertes pályázati forrásából finanszírozza, ezért a résztvevők teljes egészében térítésmentesen vehetnek részt az előadásokon.

A képzési kínálat elsősorban a helyi termelők szakmai ismereteinek bővítését célozza a kistermelői értékesítéstől kezdve a megújuló energia tanyai felhasználásáig. A gazdaképzések lebonyolítását a tavalyi sikeres évhez hasonlóan ismét a Bács Agrárház Nonprofit Kft. végzi.

 

A jelentkezési lapok leadási határideje: 2013. február 11.

 

 

KISKUNMAJSAI HELYI TERMÉKEK A HELYI PIACON

Kistermelői élelmiszer-előállítás és piacra jutás feltételei

Képzés 2x6 órában + 1 óra

Minimum 10 fő jelentkezése esetén

 

Az érdeklődők megismerkednek a kistermelői élelmiszertermelés, előállítás és értékesítés ismeret szabályaival, vállalkozási és pályázatírási alapismeretekkel.

 

 

Alternatív jövedelemszerzés

Akkreditált képzés 30 óra + 1 óra

Minimum 15 fő jelentkezése esetén

 

A képzés speciálisan a kistermelőként végezhető szolgáltatások témakörét dolgozza fel, alapvető ismereteket, fogásokat közvetítve. Alternatív jövedelemszerzésként az alábbi lehetőségek ismertetésére kerül sor: - falusi vendégasztal összeállítása, a vendég fogadása – falusi turizmus; - adózás, működés kistermelőként; - helyben készített kenyér és pékáru; - száraztészta gyártása; - olajos magvak préselése, olajütés módozatai; - füstölés; - zöldség- és gyümölcslevek préselése, pasztörizálása; - házi savanyúságok; - aszalás, szárítás a gazdaságban; - csomagolás a gazdaságban.

 

 

Szárazságtűrő növények a Homokhátságon

Képzés 2x6 órában + 1 óra

Minimum 15 fő jelentkezése esetén

 

A résztvevők megismerkedhetnek a Duna–Tisza köze régi gyümölcsfajtái termesztésének felújításával, a hagyományos kecskeméti paradicsomfajtákkal. Előadást hallhatnak a homoktalajok korszerű rozs, tritikálé, burgonya és lucerna tájfajtákkal történő hasznosításáról, továbbá a  külterjes gazdálkodást folytató homokháti gazdaságok életben maradását elősegítő növényekről, mint pl. a tönke – a homokhátsági szántók új gabonájáról.

 


Megújuló energia alkalmazása tanyákon

Képzés 2x6 órában + 1 óra

Minimum 15 fő jelentkezése esetén

 

A képzés keretében a megújuló energiaforrások alkalmazásáról és hozzájuk kapcsolódó (napenergia, szélenergia, biomassza, geotermikus energia) energetikai elméleti ismeretekről, műszaki megvalósításokról, gazdasági számításokról hallhatnak az érdeklődők.

 

A képzések mindegyikéhez

1órás tájékoztató előadás kapcsolódik

a Kiskunmajsai Helyi Termék Védjegy használat szabályairól.

 

A KÉPZÉSEKEN VALÓ RÉSZVÉTEL INGYENES!

 

Jelentkezési lapok elérhetők:

  • a Projekt Irodában (6120 Kiskunmajsa, Hősök tere 6., 77/412-013)
  • a Falugazdászoknál (Gyuris Ferenc, Szabó Imréné, Palotás Zsolt)
  • a Bács Agrárház Nonprofit Kft-nél (6000 Kecskemét, Tatár sor 6.

76/497-075, 70/390-2668; info@bacsagrarhaz.hu; www.bacsagrarhaz.hu)


 


2013. január 23.


KISKUNMAJSAI HELYI TERMÉKEK A HELYI PIACON

 

Februártól folytatódnak

a tavaly már sikeresen elindított gazdaképzések

 

Tisztelt Gazdálkodók!

 

Kiskunmajsa Város Önkormányzata – az elmúlt évhez hasonlóan – sikeresen pályázott a 2013-as Tanyafejlesztési Program keretében. A tavalyi projekt során a piacfelújítással egy időben elkészült a Kiskunmajsai Helyi Termék Védjegy, valamint eredményes gazdaképzéseken vehettek részt az érdeklődők.

 

A sikeresen elnyert támogatásnak köszönhetően 2013 tavaszán további ingyenes képzési lehetőségek nyílnak a kistérség gazdálkodói számára.

 

A képzési kínálat elsősorban a helyi termelők szakmai ismereteinek bővítését célozza a kistermelői értékesítéstől kezdve a megújuló energia tanyai felhasználásáig.

Kiskunmajsa Város Önkormányzata ismét a Bács Agrárház Nonprofit Kft-t bízta meg a gazdaképzések lebonyolításával, akik országosan is egyedülálló, speciális képzéseiken gyakorlatias, használható ismeretek átadására törekszenek, jól bevált oktatói gárdával.

 

A képzések előreláthatólag péntek délutánonként és szombatonként zajlanak 2013. február 15. és április 15. között Kiskunmajsán, a Konecsni György Kulturális Központban.

 

A jelentkezési lapok leadási határideje: 2013. február 11.

 

2013-ban négy téma közül választhatnak előzetesen az érdeklődők, melyek részleteit a 3. oldalon olvashatják.

 

KISKUNMAJSAI HELYI TERMÉKEK A HELYI PIACON

 

Tájékoztató a választható gazdaképzésekről

 

Kistermelői élelmiszer-előállítás és piacra jutás feltételei

Képzés 2x6 órában + 1 óra

Minimum 10 fő jelentkezése esetén

Az érdeklődők megismerkednek a kistermelői élelmiszertermelés, előállítás és értékesítés ismeret szabályaival, vállalkozási és pályázatírási alapismeretekkel.

 

Alternatív jövedelemszerzés

Akkreditált képzés 30 óra + 1 óra

Minimum 15 fő jelentkezése esetén

A képzés speciálisan a kistermelőként végezhető szolgáltatások témakörét dolgozza fel, alapvető ismereteket, fogásokat közvetítve. Alternatív jövedelemszerzésként az alábbi lehetőségek ismertetésére kerül sor: - falusi vendégasztal összeállítása, a vendég fogadása – falusi turizmus; - adózás, működés kistermelőként; - helyben készített kenyér és pékáru; - száraztészta gyártása; - olajos magvak préselése, olajütés módozatai; - füstölés; - zöldség- és gyümölcslevek préselése, pasztörizálása; - házi savanyúságok; - aszalás, szárítás a gazdaságban; - csomagolás a gazdaságban.

 

Szárazságtűrő növények a Homokhátságon

Képzés 2x6 órában + 1 óra

Minimum 15 fő jelentkezése esetén

A résztvevők megismerkedhetnek a Duna–Tisza köze régi gyümölcsfajtái termesztésének felújításával, a hagyományos kecskeméti paradicsomfajtákkal. Előadást hallhatnak a homoktalajok korszerű rozs, tritikálé, burgonya és lucerna tájfajtákkal történő hasznosításáról, továbbá a  külterjes gazdálkodást folytató homokháti gazdaságok életben maradását elősegítő növényekről, mint pl. a tönke – a homokhátsági szántók új gabonájáról.

 

Megújuló energia alkalmazása tanyákon

Képzés 2x6 órában + 1 óra

Minimum 15 fő jelentkezése esetén

A képzés keretében a megújuló energiaforrások alkalmazásáról és hozzájuk kapcsolódó (napenergia, szélenergia, biomassza, geotermikus energia) energetikai elméleti ismeretekről, műszaki megvalósításokról, gazdasági számításokról hallhatnak az érdeklődők.

 

A képzések mindegyikéhez

1órás tájékoztató előadás kapcsolódik

a Kiskunmajsai Helyi Termék Védjegy használat szabályairól.

 

A KÉPZÉSEKEN VALÓ RÉSZVÉTEL INGYENES!

 

Jelentkezési lapok elérhetők:

  • a Projekt Irodában (6120 Kiskunmajsa, Hősök tere 6., 77/412-013)
  • a Falugazdászoknál (Gyuris Ferenc, Szabó Imréné, Palotás Zsolt)
  • a Bács Agrárház Nonprofit Kft-nél (6000 Kecskemét, Tatár sor 6.

76/497-075, 70/390-2668; info@bacsagrarhaz.hu; www.bacsagrarhaz.hu)

Gazdaképzés 2013. jelentkezési lap
Gazdaképzés 2013. programfelhívás

 2012. november 28.


 

Már 17 gazda csatlakozott a védjegy-rendszerhez

 

 

 

A Kiskunmajsai Helyi Termék védjegyrendszer lényege, hogy a térség gazdálkodói a védjegyet használva hatékonyabban értékesíthessék termékeiket, biztosítva arról a vásárlókat, hogy helyben termelt élelmiszert kínálnak. Az egyszerű és ingyenes kérelmezési eljárásnak köszönhetően már 17 gazda csatlakozhatott a védjegy-rendszerhez.

 

 

 

A szakmai feladatellátást végző Projekt Irodába november végéig 17 kérelem érkezett be, melyek tartalmazzák a kérelmező adatait és az általa termelt és védjegy alá helyeztetni kívánt helyi termékek listáját. A védjegyhasználati jog megszerzéséhez kötődő eljárást a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság folytatja le. A bizottság az eddigi 17 kérelmet jóváhagyta, és határozata alapján a kérelmezőkkel védjegyhasználati szerződés megkötésére tett javaslatot. A szerződések megkötésére sor került a gazdák és a védjegytulajdonos önkormányzat között.

 

A kérelmek egyértelműen a térség színes élelmiszerkínálatát tükrözik, hiszen védjegyet kap helyi termelésű méz, paprika, padlizsán, vöröshagyma, burgonya, sárgarépa, zöldség, zöldbab, borsó, paradicsom, csemegekukorica, uborka, zeller, görögdinnye, őszi- és kajszibarack, alma, körte, szőlő, szilva, cseresznye, savanyított zöldségek, bor és különböző tejtermékek is.

 

A Projekt Iroda munkatársainak elmondása szerint nem csak a kérelmek által ismerkedhettek meg egy-egy gazda termékkínálatával, hanem a termelés helyszínén járva többek között gyümölcsösöket, fóliasátrakat, méhkaptárakat is láthattak, megbizonyosodva a helyi termelésről. Bár a gazdák többsége már meglévő törzsvásárlói körrel rendelkezik, a velük folytatott beszélgetések során kiderült, hogy örömmel fogadták a védjegy-rendszert, hiszen a védjegy használatával lehetőségük nyílik arra, hogy vevőkörüket bővíthessék azokkal a vásárlókkal, akik kifejezetten a helyi termékeket keresik.

 

A védjegy-rendszerhez csatlakozott gazdák névsora rövid ismertetővel és fotókkal megtekinthető Kiskunmajsa Város honlapján, a www.kiskunmajsa.hu oldalon.

 

 

 

Az önkormányzat továbbra is várja azon gazdák jelentkezését, akik kapcsolódni szeretnének a Kiskunmajsai Helyi Termék védjegy-rendszerhez. A kérelem nyomtatványa a Projekt Irodában beszerezhető, ahol folyamatosan fogadják a kiskunmajsai és a kistérségi gazdák védjegyhasználatra irányuló kérelmeit, és igény esetén segítséget is nyújtanak a nyomtatvány kitöltésében.

 


2012. szeptember 5.


 

A védjegy népszerűsítése a fő cél


 

Kiskunmajsa Város Önkormányzata a tavalyi évhez hasonlóan idén is pályázatot nyújtott be a Vidékfejlesztési Minisztérium által 2012 júliusában meghirdetett Tanyafejlesztési Program kiírásra, melynek keretében két támogatási célra munkált ki pályázatot a Projekt Iroda. Az egyik a Kiskunmajsai Helyi Termék védjegyhez, a másik a külterületi utak karbantartásához kapcsolódik.

 

A önkormányzatnak a kiírt támogatási forrásra augusztus 31-ig kellett benyújtania pályaművét, melynek összköltségét pozitív döntés esetén a minisztérium maximum 90%-ban támogatja. „A Kiskunmajsai Helyi Termék Védjegyrendszer fejlesztése” tárgyban a tavalyi Tanyafejlesztési Program keretében elnyert támogatásból – melyből a piac felújítása is megtörtént – kialakított védjegyet kívánja továbbfejleszteni az önkormányzat a Kiskunmajsai Helyi Termék védjeggyel jelzett marketingeszközök legyártásával, valamint a gazdáknak szóló képzések tartásával, melyek mind a már tavalyi tanfolyamon, mind pedig az újonnan tanulni vágyóknak kínálnak tanulási és informálódási lehetőséget 2013-ban.

 

A nyomdaipari termékeket (pl. ládacsík, szatyor, matrica) – melyek az Arculati Kézikönyv szabályai szerint ábrázolják a helyi védjegy logóját – elsősorban a védjegyhasználati kérelmet benyújtó és a védjegyhasználatot elnyerő gazdák számára adná át az önkormányzat azzal a céllal, hogy a logóhasználattal segített termékeik kedvező feltételekkel váljanak értékesíthetővé a piacon. A védjegyrendszer általános népszerűsítése céljából az önkormányzat a projekt keretében elkészíti azokat a molinókat és egyéb reklámanyagokat, melyek felhasználásával a közösségi rendezvényeken és a közterületeken, továbbá a turisták által látogatott helyszíneken a kiskunmajsai helyi termékek népszerűsítése válik lehetővé, elsősorban az önkormányzati piac, mint helyszín propagálásával. A „védjegy-projekt” összköltsége bruttó 5 millió Ft.

 

A másik célterületre kimunkált pályázat a külterületi utak karbantartásához szükséges eszközök beszerzésére irányul, melynek keretében a pályázat pozitív elbírálásakor egy hóeke, egy kombinátor, egy gyűrűshenger és egy gémes rézsűkasza kerülne beszerzésre. Az eszközbeszerzésre irányuló pályázat összköltsége bruttó 5.451.475 Ft.

 

Az önkormányzat továbbra is várja azon gazdák jelentkezését, akik kapcsolódni szeretnének a Kiskunmajsai Helyi Termék védjegy-rendszerhez. A kérelem nyomtatványa a Projekt Irodában beszerezhető.

 


2012. augusztus 8.


Már kérvényezhető a Kiskunmajsai Helyi Termék védjegy használata

 

A Kiskunmajsai kistérségben gazdálkodók már kezdeményezhetik a védjegyhez való csatlakozást a védjegyhasználatra vonatkozó ingyenes kérelem kitöltésével.

 

A „Kiskunmajsai Helyi Termék” nevet viselő védjegy létrehozására Kiskunmajsa Város Önkormányzata a 2011. évi Tanyafejlesztési Program keretében nyert támogatást. Az önkormányzat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához 2012. június 5-én nyújtotta be védjegy-bejelentési kérelmét, melyet június 14-én befogadott a hivatal. A gazdák a védjegy használatra vonatkozó igényüket a kérelemmel tudják elindítani, melynek nyomtatványa letölthető a városi honlapról, illetve beszerezhető a piacfelügyelőnél és a Projekt Irodában, ahol a kitöltésben az iroda munkatársai segítséget nyújtanak, valamint a védjeggyel kapcsolatos további információkért is ide fordulhatnak a gazdák. A kitöltött kérvények leadhatók a Projekt Irodában és Szabó László piacfelügyelőnél.


 


2012. május 30.

 

Helyi termék védjegy

 

A képviselő-testület május 16-i ülésén hagyta jóvá a Kiskunmajsai helyi termék védjegy szabályzatot és a védjegy Arculati kézikönyvét. Az önkormányzat a végleges védjegylogóként a lakosság által legtöbb szavazatban részesített „zöldszalagos” változatot fogadta el, mely a város honlapján 3 hét alatt a beérkezett 158 szavazatból 85 voksot szerzett, míg a másik három változat rendre: 35 db, 18 db, 20 db szavazatott kapott. Az önkormányzat döntése alapján hivatalossá vált szabályzat, valamint kézikönyv szerint így elindulhat a védjegyoltalmi eljárás a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalnál a Kiskunmajsai Helyi Termék Védjegyoltalmának megszerzése céljából. Az eljárás várhatóan 6-8 hónap időigényű, így a gazdálkodók előreláthatólag 2013 első félévétől kérelmezhetik majd az önkormányzattól a védjegyhasználatot. A szakmai programot finanszírozó Tanyafejlesztési Program 2013-ban is folytatódik, a tárgyévi pályázat megjelenése a Vidékfejlesztési Minisztérium közlése szerint július hónapban várható.


2012. április 18.

 

Szavazás a Kiskunmajsai Helyi Termék védjegy logójáról

 

Kiskunmajsa Város Önkormányzata helyi védjegy bevezetését valósítja meg pályázati forrásból a kiskunmajsai kistérségben termelt élelmiszerek megkülönböztetése céljából. Az önkormányzat a Bács Agrárház Nonprofit Kft.-t bízta meg a szakmai program lebonyolításával, melynek egyik programelemeként került megrendezésre a Kiskunmajsai Helyi Termék védjegyről szóló lakossági fórum 2012. március 20-án. A védjegyoltalom jelentőségéről, használatáról és gazdasági szempontú előnyeiről szóló előadások mellett ezen a napon bemutattak háromféle előzetes védjegylogó-tervet. A megjelent érdeklődők többsége az egyszerűbb, könnyen felismerhető változatra tette le a voksát, s lehetőségük volt elmondani, mit változtatnának a logó grafikáján.

 

Kedves olvasóinknak most lehetőségük nyílik arra, hogy a városi honlapon (www.kiskunmajsa.hu) szavazatot adjanak le arra a védjegylogóra, mely a leginkább szimpatikus számukra. Voksaikat 2012. április 29. (vasárnap) éjfélig várjuk.

 

Kiskunmajsa Város Önkormányzata a védjegyről szóló végleges döntésében figyelembe veszi az internetes szavazás eredményét.


2012. április 4.

 

Épül a piac, tervezés alatt a védjegy

 

A kiskunmajsai piacon árusítók, a vásárlók, de azok a lakosok is, akik csak arrafelé járnak, tapasztalhatják, hogy napról napra milyen látványosan épül a piaccsarnok, melynek teljes elkészülését májusra vállalta a kivitelező. A „Kiskunmajsai helyi piactér megújítása és a helyi termékek piacra jutásának elősegítése” című projekt keretében megvalósuló fejlesztést kiegészítő szakmai program részeként pedig lezajlott az a gazdafórum, ami a „Kiskunmajsai Helyi Termék” védjegy kialakításáról nyújtott hasznos ismereteket a gazdáknak, valamint bemutatásra kerültek a készülő védjegy grafikai tervei is.

 

A kistermelői gazdaképzést elvégző 36 gazda a március 20-án megtartott védjegyfórumon vehette át látogatói igazolását, illetve tanúsítványát a szakmai programot lebonyolító Bács Agrárház Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől, Dene Orsolyától. A Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara munkaszervezete a helyi termelők részére márciusban tartott szakmai képzést a Vidékfejlesztési Minisztérium Tanyaprogramjának keretében Kiskunmajsán. Az ünnepélyes keretek között átvett „iskolalátogatási igazolások” mellett a résztvevők tájékoztatást kaptak a tervezett kiskunmajsai helyi termék védjegyoltalom jelentőségéről. A megbeszélésen Dr. Hegedűs Viktória, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának osztályvezetője tartott előadást a védjegy oltalmazási eljárás szabályairól, az oltalom jelentőségéről és annak jogvédő és gazdasági hatásairól. A kiskunmajsai védjegy előzetes háromféle grafikai tervét Nagy Gyula grafikus mutatta be, kérve a jelenlévők véleménynyilvánítását. A gazdák többsége az első bemutatott logó részletes kidolgozását támogatta, melyben a védjegy egy egyszerűbb, könnyen felismerhető változata jelenik meg.


A védjegyfórum záró szakmai előadója Nagy Lászlóné szakértő volt, aki a védjegyhasználatra leginkább alkalmas termékkörnek az alábbiakat javasolta a 2012. január 1. napján hatályba lépett Nizzai Megállapodás 10. kiadása szerint:

 

29. áruosztály: Hús, hal-, baromfi- és vadhús; tartósított, szárított és főzött gyümölcsök és zöldségek; zselék, lekvárok (dzsemek), kompótok; tojások; tej és tejtermékek; étkezési olajok és zsírok

30. áruosztály: Lisztek és más gabonakészítmények; kenyér, péksütemények és cukrászsütemények; fagylaltok; cukor, méz, mustár; ecet, fűszeres mártások; fűszerek; jég

31. áruosztály: Élő állatok; friss gyümölcsök és zöldségek

32. áruosztály: Sörök; ásványvizek és szénsavas vizek, egyéb alkoholmentes italok; gyümölcsitalok és gyümölcslevek; szörpök és más készítmények italokhoz

33. áruosztály: Alkoholtartalmú italok

 

A résztvevők felszólalásai alapján a gazdák örülnek a védjegy lehetőségének – nyilatkozta lapunknak Fogl András. A fejlesztésekért felelős alpolgármester szerint az érintettek értik és értékelik a védjegy kialakítására tett önkormányzati kezdeményezést. A visszajelzések és a szakmai kritériumok alapján olyan tartalmú előterjesztést fogok az önkormányzat elé terjeszteni, ami a Kiskunmajsa és térségéből származó helyi élelmiszerek számára nyitja meg a lehetőséget a védjegyoltalomra – mondta Fogl András.


            2012. március 21.

 

VÉDJEGYET KAPNAK A HELYI ÉLELMISZEREK

 

Mint arról már a Majsai Közlönyben is olvashattak, Kiskunmajsa Város Önkormányzata a helyi termék védjegy kialakítását határozta el. A védjegy bevezetésével a város célja a helyi termék megkülönböztetése, a helyi termékek fogyasztásának ösztönzése, a kistermelők piacra jutásának segítése, a gazdálkodók támogatása.


Milyen elvárások fogalmazódtak meg a védjegy kialakításának előkészítése során?

A védjegy szimbolizálja, hogy a védjeggyel ellátott élelmiszer kiskunmajsai termék, a vásárló számára könnyen azonosítható legyen. Kiemelt szempont, hogy a helyi lakosság, a helyi élelmiszertermelők érzelmileg kötődni tudjanak hozzá, fontos továbbá, hogy a védjegy jól alkalmazható legyen a különböző felületeken (címke, csomagolás, reklámfelület, névjegy stb.).


Mire terjed ki a készülő védjegy használati szabályzat?

A védjegytulajdonos önkormányzat által kibocsátásra kerülő szabályzat lényegében meghatározza, hogy mit tekint helyi terméknek, rögzíti, hogy kik és hogyan használhatják, milyen termékkör esetében.

A védjegy grafikai tervével és a szabályzat tervezetével az érdeklődők a március 20-án megtartott „Védjegyfórumon” ismerkedhettek meg. A résztvevők véleményükkel, javaslataikkal segíthették a Kiskunmajsai Helyi Termék Védjegy kialakítását, hogy az valóban a majsaiaknak, a majsaiakért készüljön.

 

Németh Péter

Projekt Iroda vezető


2012. március 21.

 

Sikeresen lezajlott a gazdaképzés

 

A Kiskunmajsán régen megvalósítani kívánt piactér felújítás és lefedés mellett az önkormányzat a pályázaton elnyert támogatásból gazdákat segítő szakmai programot is szervez a projekt megvalósítási időszakában. A szakmai program egyik elemeként meghirdetett gazdaképzésre jelentős érdeklődés mutatkozott a helyi és térségi gazdálkodók részéről.


 A Vidékfejlesztési Minisztérium Tanyafejlesztési Programjának támogatásával Kiskunmajsa Város Önkormányzatának megbízásából a Bács Agrárház Nonprofit Kft. szervezett térítésmentes szakmai képzést a gazdáknak, melyet az elmúlt két hétvégén bonyolítottak le városunkban. A jelentkezőknek egy 2 napos alapképzés és egy hosszabb, 4 napos képzés közül lehetett választani, melyek keretében többek között Kistermelői élelmiszertermelés, előállítás és értékesítés ismeretekről, Pályázatírásról, Védjegy szabályzatról, Kisvállalkozói élelmiszerbiztonság és higiénia ismeretekről, Minőségbiztosításról hallgathattak előadásokat. A képzés alapja az interaktivitás volt, így a gazdák feltehették kérdéseiket, elmondhatták észrevételeiket a képzést vezető szakembereknek: Nagy Lászlóné szaktanácsadó, oktatónak, Kőváriné dr. Bartha Ágnes, az agrárkamara elnökének és Nagy Melinda szaktanárnak. A képzésen az elméleti alapok átadása mellett az oktatók törekedtek a gyakorlatiasságra is például azzal, hogy megtanították miként kell kitölteni bizonyos nyomtatványokat, ezáltal törekedve a hétköznapokban használható tudásbázis kialakítására.


A „Kistermelői élelmiszertermelés, -előállítás és értékesítés ismeret” gazdaképzés 2 napos alapképzését elvégző 18 fő látogatási igazolást, a teljes 4 napos képzést elvégző ugyancsak 18 fő pedig tesztírást követően tanúsítványt vehetett át a szervezőktől. Az okmányok átadására a március 20-án megrendezett „Kiskunmajsai helyi termék védjegy” fórumon került sor ünnepélyes keretek között.

 


Vissza