Tájékoztató elektronikus ügyintézésről

Tisztelt Ügyfelek!

 

Egyre több közigazgatási eljárást kezdeményezhetünk, és szolgáltatás vehető igénybe elektronikus úton. Mindenkinek lehetősége van, hogy hivatalos ügyet papír alapú nyomtatvány benyújtása és személyes megjelenés helyett, kényelmesen akár otthonról, elektronikusan (ügyfélkapun, cégkapun) keresztül kezdeményezzen és nyomon kövessen. Az elektronikus szolgáltatások alapvetően két internetes felületen érhetők el:


Önkormányzati Hivatali Portálon (https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap) egyes államigazgatási hatósági ügyekhez kapcsolódó rögzített tartalmú elektronikus űrlapok érhetők el. Az e-nyomtatványokat ágazat (pl: adóügy, hagyatéki ügyek, ipar- kereskedelem stb.) és ügytípus bontásban találhatjuk meg a honlapon. Itt kereshetjük meg a számunka megfelelő beadandó e- iratot. (pl: „Túlfizetés átvezetési és visszatérítési kérelem”„Bejelentkezés, változás bejelentés”„Bejelentés nem üzletköteles termék forgalmazásáról” stb.) Az online kitöltésre kattintva nyithatjuk meg az interaktív e- nyomtatványt, és itt nyílik lehetőség az adatok beírására is. (Amennyiben az ügyfél a nyomtatvány megnyitása előtt ügyfélkapus, (cégkapus) azonosítójával belépett, a nyomtatvány automatikusan kitölti az ügyfél adatait, így arra már nem kell időt fordítani.) A nyomtatvány interaktív; a bejelölt rubrikák és kitöltött mezők függvényében ad lehetőséget a további adatok beírására, ezzel segítve annak kitöltését. A nyomtatvány teljes kitöltését követően beküldés előtt az ügyfél az „Ellenőrzések futtatása” gombra kattintva ellenőrizheti, hogy a nyomtatványa tartalmaz-e hiányosságot vagy logikai hibát. Amennyiben nem, „Beküldés” gombra kattintva küldhetjük azt be a hivatalhoz. Fontos, hogy a beküldés csak akkor lehetséges, ha az ügyfél akár a nyomtatvány kitöltése előtt vagy azt követően ügyfélkapus, (cégkapus) azonosítójával bejelentkezik. Javasoljuk, hogy beküldés előtt a „Letöltések” ikonra kattintva mentsük le a nyomtatványt saját gépünkre, hálózatunkra. A beküldésről a képernyőn egy beküldési azonosító tűnik fel, javasoljuk, hogy a beküldési azonosítót az ügyfelek mentsék el, vagy jegyezzék fel, ugyanis ennek segítségével tudják a későbbiekben igazolni az e-irat feladását.

Az Önkormányzati Hivatali Portálon lehetőség nyílik az ügyfelek számára, hogy az

  • Ügyindítás menüpontban elektronikus űrlapok, un. iFORM űrlapok kitöltésével és elektronikus beküldésével hatósági eljárást kezdeményezzenek az Önkormányzatnál. Ilyen ügyek lehetnek adó, ipar-, és kereskedelmi, hagyatéki, birtokvédelmi, anyakönyvi és szociális, általános vagy egyéb igazgatási, településüzemeltetési, vagyonkezelési ügyek.
  • Ügykövetés menüpontban az elektronikusan kezdeményezett ügyeket a felületen figyelemmel kísérjék, ügyek státuszát ellenőrizzék.
  • Adóegyenleg lekérdezés menüpontban az aktuális adóegyenlegüket lekérdezzék, ellenőrizzék.
 

Az E-papír (https://epapir.gov.hu) szolgáltatást nyújtó internetes honlap a másik elektronikus kapcsolattartásra lehetőséget adó felület. Az E- papír felületen keresztül – a kötött tartalmú e- űrlap helyett – szabadon megfogalmazott bármilyen tartalmú beadvány nyújtható be a hatósághoz. Ügyfélkapus/cégkapus bejelentkezést követően kiválaszthatjuk a témacsoportotés/vagy ügytípust és/vagy címzettet. Ez követően elektronikusan kötetlen formában fogalmazhatjuk meg beadványunkat. Az esetleges csatolmányok feltöltését követően egy kattintással küldhetjük be beadványunkat a kiválasztott közigazgatási szervhez, hivatalhoz. Az irat beküldéséről a rendszer visszaigazolást küld.

Az e-Papír felület lehetőséget teremt az ügyfelek számára, hogy kötetlen formában, szabad megfogalmazásban készítsék el és küldjék be beadványaikat, kérelmeiket, nyilatkozataikat. Fontos megjegyezni, hogy mind az Önkormányzati Hivatali Portálon mind az E- papír felületen keresztül beküldött beadványokhoz lehetőség van bármilyen dokumentumot csatolni, mellékelni. Amennyiben valaki mást bízunk meg, hogy ügyünkben eljárjon (például egy könyvelő irodát), fontos, hogy meghatalmazást adjunk a helyettünk eljáró személynek. Nincs ez másként az elektronikus ügyintézés esetén sem, fontos, hogy eljárása előtt meghatalmazást adjunk a meghatalmazottnak.    


Rendelkezési nyilvántartás https://rendelkezes.gov.hu/rny-public/
A Rendelkezési Nyilvántartás felületén az ügyfelek meghatározhatják, hogy elektronikus ügyintézést biztosító szervek milyen formában tartsák az irányukba megvalósuló kapcsolatot, illetve a felület lehetőséget ad, hogy az ügyfél meghatározott ügyekre- vagy általános érvénnyel- illetve határozatlan- vagy határozott időre meghatalmazás adjon ügyei vitelére más személynek. A fent bemutatott lehetőségekkel várakozás-, postaköltség nélkül, idő- és költségtakarékosan, kényelmesen, akár otthonról a karosszékből intézhetjük hivatali ügyeinket. Javasoljuk, hogy minél többen vegyék igénybe ezt az új szolgáltatást. Amennyiben a rendszer használata problémát okoz, vagy hibába ütköznek, az Önkormányzat érintett kollégái, készséggel állnak rendelkezésükre.

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Kiskunmajsa Város