Idegenforgalmi adó tájékoztató

Kiskunmajsa Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1.§ (1) bekezdésének, valamint 39/C § (1) bekezdésének felhatalmazása alapján megalkotta a helyi adókról szóló – azóta többször módosított - 38/2015. (XI.30.) számú rendeletét (továbbiakban Ör.), amellyel Kiskunmajsa város illetékességi területén bevezette a tartózkodás utáni idegenforgalmi adót.


Adókötelezettség, az adó alanya

Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az Önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.


Adómentesség

A Htv. 31. § szerint idegenforgalmi adó kötelezettség alól mentes:

  • a 18. életévét be nem töltött magánszemély
  • a gyógyintézetben fekvőbeteg szakellátásban részesülő vagy szociális intézményben ellátott magánszemély
  • közép- és felsőfokú oktatási intézménynél tanulói vagy hallgatói jogviszony alapján, hatóság vagy bíróság intézkedése folytán, a szakképzés keretében, a közszolgálati kötelezettség teljesítése, vagy a településen székhellyel, vagy telephellyel rendelkező vállalkozó esetén vállalkozási tevékenység vagy ezen vállalkozó munkavállalója által folytatott munkavégzés céljából az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magánszemély, továbbá
  • aki az önkormányzat illetékességi területén lévő üdülő tulajdonosa vagy bérlője, továbbá a használati jogosultság időtartamára a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag, illetőleg a tulajdonos, a bérlő hozzátartozója, valamint a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag használati jogosultságának időtartamára annak a Polgári Törvénykönyv szerinti hozzátartozója
  • az egyházi jogi személy tulajdonában lévő építményben, telken vendégéjszakát - kizárólag az egyházi jogi személy hitéleti tevékenységéhez kapcsolódó részvétel céljából - eltöltő egyházi személy
  • a honvédelmi vagy rendvédelmi feladatokat ellátó szervek állományába tartozó személy hozzátartozója, ha a vendégéjszakát az állomány tagjának látogatása miatt tölti a szolgálatteljesítés vagy a munkavégzés helye szerinti településen lévő, a honvédelmi vagy rendvédelmi feladatokat ellátó szerv rendelkezése alatt álló, szolgálati érdekből fenntartott szálláshelyen, feltéve, ha a településen való szolgálatteljesítés, munkavégzés időtartama legalább egybefüggő 30 nap.

 

Az idegenforgalmi adó alóli mentesség érvényesítésének eljárási rendje

  • A településen székhellyel vagy telephellyel rendelkező vállalkozó vagy annak munkavállalója részére a munkavégzés céljából az önkormányzat illetékességi területén tartózkodás miatt biztosított adómentességhez az Ör. 1. melléklete szerinti Nyilatkozatot kell a nyilvántartáshoz csatolni, igazolva ezzel, hogy a munkavégzés Kiskunmajsa város közigazgatási területén történik.
  • Az életkor alapján biztosított adómentességet nyilatkozattal nem kell igazolni, mivel személyi okmány bemutatásával a szállásadónál vezetett nyilvántartás az életkort tartalmazza.
  • Közép- és felsőfokú oktatási intézménynél tanulói vagy hallgatói jogviszony alapján csak az a személy mentesül az idegenforgalmi adó megfizetése alól, aki Kiskunmajsa illetékességi területén működő középfokú oktatási intézménnyel áll tanulói jogviszonyban, illetve szakképzés céljából iskolarendszerű, vagy felnőttképzési tevékenységnek minősülő iskolarendszeren kívüli szakmai képzést folytató intézménynél áll tanulói, hallgatói jogviszonyban, vagy ilyen intézménnyel kötött képzési szerződést és ezt kell csatolni a nyilvántartáshoz.
  • Minden más, a Htv.-ben felsorolt mentesség esetében, illetve elrendelt intézkedések folytán az illetékes szerv, hatóság által az itt tartózkodást igazoló igazolások elfogadhatók, illetve csatolandók a nyilvántartáshoz.

 

Az adó alapja

A megkezdett vendégéjszakák száma.


Az adó mértéke

Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 350 Ft.


Adókötelezettség keletkezésének bejelentése

Az adózó (adóbeszedésre kötelezett) szálláshely üzemeltetője az adókötelezettség keletkezését, annak bekövetkezésétől számított 15 napon belül jelenti be az adóhatóságnak az erre megfelelő nyomtatványon és módon.


Az adó megfizetése

A fizetendő adót a szálláshely ellenérték fejében történő átengedése esetén a szállásdíjjal együtt a szállásadó, a szálláshely vagy bármely más ingatlan ingyenesen történő átengedése esetén a szálláshellyel, ingatlannal rendelkezni jogosult az ott-tartózkodás utolsó napján (adóbeszedésre kötelezett) szedi be.
A fizetendő idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is köteles befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta.
Az adókötelezettség magában foglalja a bejelentési, bevallási, adófizetési, bizonylat kiállítási és megőrzési, nyilvántartás vezetési, adatszolgáltatási, adóbeszedési, pénzforgalmi számlanyitásra és adóköteles tevékenységével összefüggő kifizetéseinek e számlán való teljesítését is.


Az adó bevallást benyújtó személye

Az adózó (adóbeszedésre kötelezett) vagy az adózó törvényes képviselője vagy állandó meghatalmazottja.


Az adóbevallás benyújtás formája és módja

A bevallás benyújtható az adóhatóság által rendszeresített űrlapon, elektronikus formában, ePapíron, postai úton, illetve személyesen, vagy meghatalmazott által is.

A bevalláshoz tartozó igazolásokat is a bevallással egyidejűleg kell csatolni

A bevallás és adatbejelentés elektronikus úton való beküldése az e-önkormányzati portálon keresztül is biztosított: https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap

Az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. tv. 36. § (1) bekezdése, valamint az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény 1. § 23. pontja alapján a gazdálkodó szervezetek (ide tartozik az egyéni vállalkozó is ) Cégkapun keresztül, írásbelinek minősülő elektronikus úton küldhetik el beadványaikat. Fontos tudnivaló az egyéni vállalkozókkal kapcsolatban, hogy kizárólag az a magánszemély minősül egyéni vállalkozónak, aki az Egyéni Vállalkozók Nyilvántartásában (EVNY-ben) is ekként szerepel.
Az adószámmal rendelkező magánszemélyek az adóhatóság által rendszeresített formanyomtatványon személyesen, meghatalmazott által vagy postai úton is benyújthatják bevallásaikat.


Az adóbevallás benyújtási és fizetési határideje

Az adóbeszedésre kötelezett a tárgyhónapot követő hó 15-ig az adómentes és az adóköteles vendégéjszakákról bevallást készít és küldi meg – a hozzá tartozó mentességet igazoló nyilatkozat, igazolás illetve egyéb dokumentum másolattal együtt - az adóhatóságnak az erre megfelelő nyomtatványon és módon.

Az adóbeszedésre kötelezett az általa beszedett, vagy beszedni elmulasztott idegenforgalmi adót az adóbevallás benyújtására nyitva álló határnapig Kiskunmajsa Város Önkormányzat 11732143-15339010-03090000 számú tartózkodás utáni idegenforgalmi beszedési számlájára fizeti meg.
Aki a fizetési kötelezettségét nem, vagy késedelmesen teljesíti, késedelmi pótlék fizetésére köteles (az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 206-210. § alapján).


A befizetendő idegenforgalmi adó nyilvántartás rendje

Az Ör. 12. §-a alapján a szálláshely szolgálató köteles olyan  szálláshely-kezelő szoftvert használni, amely vendégnyilvántartás vezetésére és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára adatok továbbítására alkalmas.
Az idegenforgalmi adóbevallás elkészítéséhez tartalmazza a vendég és az adóbeszedő azonosításához szükséges adatokat, továbbá az idegenforgalmi adóalap, a Htv. 31. §-ában biztosított adómentességek és az idegenforgalmi adó összege megállapításához szükséges további adatokat olyan formában, hogy az az adóhatósági ellenőrzésre is alkalmas legyen.
A nyilvántartásba valamennyi vendéget be kell vezetni.
A mentességre való jogosultság  igazolása hiányában az adót be kell szedni, illetve meg kell fizetni.


Ügyintézési határidő

Az ügyintézési határidő az adóbevallásnak az eljárásra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóhatóságunkhoz történő megérkezését követő napon kezdődik. Ha jogszabály eltérően nem rendelkezik, az ügyintézési határidő 30 nap.


Az adatbejelentéssel, adóbevallással kapcsolatos döntések közlése

Az idegenforgalmi adó önadózáson alapuló adónem, a bevallással kapcsolatos döntés (határozat) – az adókötelezettség határidőben történő és megfelelően történő teljesítése esetén - nem készül.
Az adózó – a törvényi előírásoknak megfelelően – folyószámla levélben értesül az aktuális egyenlegéről.

Az idegenforgalmi adóval kapcsolatos további kérdésekről készséggel adunk felvilágosítást telefonon vagy ügyfélfogadási időben személyesen a Kiskunmajsai Polgármesteri Hivatal (6120 Kiskunmajsa, Fő u. 82.) 6-os irodájában.

 

Ügyfélfogadási időpontok

 

Hétfő:  8.00 - 12.00 és 13.00 - 16.00
Kedd:  8.00 - 12.00
Szerda:  8.00 - 12.00 és 13.00 - 17.00
Péntek:  8.00 - 12.00



Ügyintéző

Rávai Adrienn adóigazgatási ügyintéző
telefon: 77/481-144/107-es mellék, e-mail: ravai.adri@kiskunmajsa.hu


Vonatkozó jogszabályok

 


Értelmező rendelkezés

Adóhatóság: Kiskunmajsai Polgármesteri Hivatal Gazdálkodási Osztálya


Kapcsolódó dokumentumok:
Minden jog fenntartva © 2011-2021 Kiskunmajsa Város