Nyargaló Lovas Hagyományőrző Egyesület

Civil szervezet címe: 6120 Kiskunmajsa, Béke tér 3.
Képviselője: Zerinváry Dóra alelnök
E-mail: nyargalo@gmail.com;
Telefonszám: 70/3243-559
Adószáma:19552309-1-03

A Nyargaló Lovas Hagyományőrző Egyesület tagjai még hisznek a mondás igazában: Múltjában él a nemzet. Tevékenységükről így írnak: „Elkötelezetten kutatjuk a magyar lovas kultúra gyökereit. Sajnos a II. világháborút követően ellehetetlenítették a magyar lovasok helyzetét, a szakemberek nagy része kénytelen volt külföldön folytatni a tevékenységét, a felhalmozott tudást eltiporták. Napjainkban szerencsére vannak próbálkozások ezen tudás visszaállítására, ebből a folyamatból szeretnénk mi is kivenni a részünket. A hagyományőrzést összetett módon szemléljük és tevékenységünk során ezt a fajta komplexitást igyekszünk átadni a többieknek.

Egyesületünk elsősorban a magyar lovas hagyományok életben és tudatban tartását, népszerűsítését tűzte ki célul. A cél megvalósítása érdekében ismeretterjesztő bemutatókat tartunk, szakmai továbbképzésekre járunk és rendezünk is, valamint egyik legfontosabb feladatunkként az utánpótlás nevelés keretein belül gyerekeknek tartunk hagyományőrző foglalkozásokat és nomád táborokat

A táborokban és a gyerekekkel való foglalkozások során nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az ifjúság elméleti és gyakorlati tudása egyaránt fejlődjön. A felnövekvő generációnak utat kell mutatni a hagyományok és az egyre inkább visszaszoruló természet felé. A technika fejlődése és a globalizáció terjeszkedése nagyon fontos értékeket szorít ki a mindennapokból. Az értékek megtartása és az új értékek teremtése mindenképp vezérel minket. A lovas életmóddal és a lovak életével való megismerkedés mellett programjaink között szerepel többek között az íjjal és egyéb korhű fegyverekkel, eszközökkel való bánás, a népi játékok felelevenítése, kézműves foglalkozások tartása, valamint környezetünk természeti kincseinek felfedezése és megismerése.

A lóval történő megfelelő foglalkozás is egyfajta szimbiózis, amiből ló és lovasa egyaránt profitál. A lovasképzések, edzések, túrázások alkalmával önfegyelmet, tiszteletet és nagyfokú odafigyelést, empátiát tanulhatunk. Ez mind később pozitív hatással lehet a környezetünkhöz való hozzáálláshoz.”

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Kiskunmajsa Város