Trianoni Emlékmű

„Ha a térképen összeszorítják is Magyarországnak határait, Magyarország igazi határai addig fognak nyúlni, ahol igaz magyar lelkek laknak.”

(gróf Apponyi Albert)

 

Magyarország 1920. június 4-én írta alá a franciaországi Versailles Nagy Trianon kastélyában az I. világháborút lezáró „békét”. A magyarság számára máig fájó esemény azért is volt szégyenletes, mert a gróf Apponyi Albert miniszter vezette magyar delegációt a győztes nagyhatalmak nem tekintették tárgyaló partnernek, lényegében figyelmen kívül hagyták a magyar érveket. A trianoni békediktátum gazdasági és társadalmi hatásai történelmünk legsúlyosabb tehertétele volt. A Magyar Királyság elvesztette területének több mint 2/3-át, az ország területe 282.000 km2-ről 93.000 km2-re csökkent.

E gyászos nap mementójára a Trianoni Emlékművet dr. Kálcza László faragta a Jonathermál Zrt. felkérésére. Az ehhez szükséges alapanyagot Erdélyből szállították Kiskunmajsára. Az emlékmű a békeszerződés aláírásának 90. évfordulóján, 2010. június 4-én került felavatásra az I. Világháborús Emlékmű szomszédságában. A Trianoni Emlékművet a készíttető Jonathermál Zrt. a városnak adományozta, majd a 2022-ben végzett konzerválását követően került jelenlegi helyére.

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Kiskunmajsa Város