EFOP-1.5.3-16-2017-00009 „A kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben”

És Te egészségesen étkeztél ma?

 

 

Egészséges életmódra ösztönző írások a Kiskunmajsai konzorciumban élő lakosok számára, méghozzá  „A kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” számú projekt keretein belül. Az egészséges táplálkozásra és életmódra felhívó kampányt érdemes figyelemmel követni, hiszen érdekes tartalmaival könnyebbé teszi az életmódváltást minden korosztály számára.

Összeszámoltad, mennyi olyan nap telt el haszontalanul életedben, amikor elhatároztad, hogy márpedig mától egészségesebben táplálkozol, de pár óra múlva vagy legkésőbb néhány nap múlva ismét csalódottan majszoltad a mogyorós csokit egy cukros kóla kíséretében?

Ha lenne ilyen adatunk önmagunkról vagy a környezetünkről, valószínűleg elképesztő és egyben lehangoló eredményt kapnánk. De ennek most végre vége, hiszen elindult programunk a Kiskunmajsai járásban is, ahol bízunk benne, hogy időről-időre egyre több érdeklődő és lelkes életmódváltó akad. Ez a program mindenkinek szól! Mindegy, hogy túlsúlyos vagy vékony, gyermek vagy nagyszülő, igyekszünk minden korosztályt bevonni és elcsábítani egy egészségesebb és jobb életminőség irányába.

Témáink között szerepelnek majd:

  • A térség legjellemzőbb betegségei és megoldást mutatunk arra, hogyan orvosolhatjuk vagy előzhetjük meg őket gyógyszerek nélkül.
  • Elmondjuk, miért nagyon fontos a szülői példa és hogyan hat a felnőttek táplálkozási szokása a gyermekekére.
  • Lebontjuk a falat a táplálék kiegészítők körül – nem csak a gyúrósoknak van rá szüksége.
  • Felhívjuk a figyelmet a rendszeres vitaminfogyasztás fontosságára.
  • Bemutatunk pár egyszerű trükköt, amivel könnyebb betartani az egészséges táplálkozást a mindennapokban.

 

Elérhető módon kínálunk jobb, egészségesebb életminőséget minden programba bekapcsolódónak. Célunk, hogy minél többen tartsanak velünk.

Természetesen az ösztönzésből sem lesz hiány, hiszen értékes és érdekes írásokkal kedveskedünk majd azoknak, akik csatlakoznak programunkhoz.

Ez az írás is a Kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” azonosító számú projekt keretein belül készült el. Az egészséges életmód kapcsán további érdekes tartalmak olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra klikkelve.

További újabb tartalmakért kattints a sportelmenyekbacsban.hu weboldalra és kövesd a „Sportélmények a Kiskunmajsai járásban” nevű facebook oldalt is.

 

Csatlakozz és legyél egészségesebb már mától!

Mennyit kell inni egy nap?

 

 

Nem csak a mennyiség a kérdés, hanem az is, hogy mit?
Sokan abban a tévhitben ringatják magukat, hogy az üdítők nem hizlalnak, hiszen csak folyadékok, amelyek átszaladnak a szervezeten. Ez sajnos, nem igaz. A kóla és egyéb cukros löttyök, sajnos nagyon is hizlalnak, méghozzá alattomos, sunyi módon. Természetesen, léteznek cukormentes verziók is, de az egyéb összetevők miatt érdemes ezeket is messziről elkerülni és inkább csak alkalmanként fogyasztani.

Akkor mégis mit érdemes inni?
Természetesen ásványvizet és abból is inkább a szénsavmentes verziót, amely nem okoz puffadást.

Mennyit érdemes inni egy nap?
A napi mennyiséget általánosságban úgy szokás megállapítani, hogy 20 kilónként 1 liter vizet lenne megfelelő elfogyasztani. Ami azt jelenti, hogy egy 60 kilós egyén fogyasszon el napi 3 liter vizet. Ez az eredmény azonban pont az, aminek tűnik egy átlag számítás. Egy 80 kilós hölgynek, vélhetően nem szükséges napi 4 liter vizet legurítania. Az azonban fontos lenne, hogy a felnőttek igyanak meg legalább napi 2 liter ásványvizet. Persze, aki ezt fentebb tudja vinni 3 literre, nem árthat vele.

Hogyan váljon szokásunkká az ivás?
Sokan elfelejtenek inni. Erre kiváló módszer, ha az íróasztalunkra, vagy ahol a napunk nagy részét töltjük kiteszünk egy másfél literes palack vizet és 12 óráig megisszuk legalább a felét, majd amíg a munkahelyünkön vagyunk, addig a fennmaradó mennyiséget. Ha még a nap hátralévő részében megiszunk fél literrel, el is értük a 2 liternyi adagot.

Miben segít, ha megfelelő mennyiségű vizet iszunk?

Soha többé fejfájás
Aki megfelelő mennyiségben hidratálja a szervezetét, annak ritkábban fáj a feje. Természetesen, a fájdalom adódhat más tényező miatt is, de sokszor megszűnik, ha jobban figyelünk a folyadékfogyasztásra.

Éhes vagy? Igyál!
Sokszor a szervezet éhségérzettel jelzi a szomjúságot, mivel az ételekben is van nedvességtartalom. Ha még nem jött el a következő étkezés ideje, akkor igyunk-igyunk és igyunk. Ezzel a módszerrel csökkenthetük a kellemetlen érzést és betarthatjuk a diétánkat.

Jobb emésztést eredményez
A bélben az áramlást serkenti a megfelelő folyadék bevitel, így jobb lesz az emésztésünk.

Viszlát mérgek
Aki magasabb mennyiségű folyadékbevitel segíti a méreganyagok távozását is a szervezetőből,amely jobb közérzetet eredményez, nem mellesleg a fogyásban is jelentős szerepet játszik.

Szebb bőr, egészségesebb belső szervek
Ha a szerveink könnyebben működnek, az az arcunkon is meglátszik. Az emberi arc a belső szervek tükre, azaz a bélrendszeri problémák igen gyakran ütköznek ki az arcon. Akinek a szervei rendben vannak és hidratáltak, annak az arcbőre is tiszta és üde.

Ez az írás is a Kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” azonosító számú projekt keretein belül készült el. Az egészséges életmód kapcsán további érdekes tartalmak olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra klikkelve.

Miért fontosak a vitaminok, ásványi anyagok?

 

 

A téli időszakban még fontosabb a vitaminok, ásványi anyagok fogyasztása, pótlása mivel ilyenkor könnyebben betegedünk meg, kapunk el fertőzéseket.

A vitaminok és ásványi anyagok létfontosságú anyagok, amelyeket néhány kivételtől eltekintve sem az emberi, sem az állati szervezet nem képes előállítani, így étkezés útján jut hozzá a szervezet. A vitaminok hiánya szimptómákat okoz, amelyek a pótlásukkal megszűnnek. Sajnos, a tünetek általában nem annyira jellegzetesek, így gyakran nehéz felismerni őket. Azonban árulkodó lehet a fáradtság, a hajhullás, de az emésztési problémák is.

Az étkezésünkkel rengeteget tehetünk az egészségünkért és igen fontos vitaminokat is juttathatunk szervezetünkbe. Nem szabad elfelejteni, hogy a vitaminok legértékesebb forrása a nyers zöldség és gyümölcs, mivel főzés és sütés közben sok-sok értékes tápanyag vész kárba.

Mi gátolhatja a felszívódást?

A dohányzás:
A dohányzók hátránnyal indulnak, hiszen a cigarettázás közben a szervezetbe kerülő elem a kadmium megköt egyes vitaminokat, főleg a C-vitamint.

Az alkoholfogyasztás:
Akik rendszeresen, viszonylag nagy mennyiségben fogyasztanak szeszes italokat a szervezetük, főleg a gyomruk állandó gyulladásban vagy és így ez a szerv képtelen a vitaminok optimálás felszívódását elősegíteni.

A gyulladásos folyamatok jelenléte:
A szervezetben jelenlévő gyulladásos folyamatok is nehezítik, akár teljesen blokkolhatják az értékes vitaminok felszívódását.

Hányás-hasmenéses állapot:
Nem szükséges sokáig magyarázni, hogy a meggyorsított bélrendszeri folyamatok miatt, a vitaminok szinte teljes egészében kiürülnek.

Más tápanyaggal történő együttes fogyasztás:
Körültekintőnek kell lennünk mit, mivel próbálunk pótolni, hiszen például a magnézium gátolja a vas felszívódását.

Azt is jó tudni, hogy a vitaminok nem csak étkezéssel, táplálék kiegészítőkkel, de nagyon jól pótolhatok gyógyteákkal is.

A téli időszakra az ízesített teák mellé ajánlunk is két igen hatékony gyógyteát, a csalánt és a csipkebogyót. A csalán tea méregtelenítő hatású és a vas tartalma is jelentős, így a téli fáradékonyság elkerülése érdeklében, ajánlott a kúraszerű fogyasztása.

A csipkebogyó tea pedig igen jelentős C-vitamin tartalommal bír, amely a vas felszívódását is elősegíti, így még ellenállóbbá tehetjük az immunrendszerünket.

Ez az írás is a Kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” azonosító számú projekt keretein belül készült el. Az egészséges életmód kapcsán további érdekes tartalmak olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra klikkelve.

Mikor gyanakodjunk vashiányra?

 

 

Aki eleget pihen, kielégítő a táplálkozása mégis gyakran érzi magát fáradtnak, nehézkesnek, hullik a haja, valószínűleg vashiánnyal küzd a szervezete.

Az ijesztőbb tünetek közé tartozik a szédülés, fejfájás, a torokszorításhoz hasonló tünet és a fokozott szívdobogás-érzés.  A sápadt bőr is árulkodó lehet.

Bár a tüneteket aggodalomra adhatnak okot, - amennyiben enyhe vashiány áll a háttérben – egyszerűen orvosolhatjuk. Vannak olyan esetek, amikor már a táplálkozás megváltoztatásával javul az egészségi állapot.

Melyek azok az esetek, ahol a leggyakrabban előfordul a vashiány:

  • koraszülött babák
  • menstruáló nők
  • növésben lévő gyerekek
  • akinek gyakran vérzik az orra
  • daganatos betegségben szenvedők
  • vegetáriánusok
  • várandós nők

 

A vas egy esszenciális elem, amelyet a szervezet nem tud előállítani, viszont nagyon fontos szerepet lát el, az oxigénszállításban vesz részt. Ezért az egyik szimptóma a gyakori fejfájás, hiszen az agyunkat érzékenyen érinti ez az állapot.

Mit tehetünk?

Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni és átbeszélni a jeleket, amelyeket magunkon tapasztalunk, és vele közösen megoldást találni. Előfordulhat, hogy elegendő csak az étkezésünkön változtatni és több húst fogyasztani. A májban például magas a vastartalom és a szervezet jobban is tudja hasznosítani azt, mint a zöldségekben, például a spenótban található vasat. Van, amikor étrend kiegészítő készítményre és van, amikor gyógyszeres kezelésre van szükség. A legfontosabb, hogy ne bagatellizáljuk el a tüneteket, foglalkozzunk magunkkal az egészségünk érdekében.

Ez az írás is a Kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” azonosító számú projekt keretein belül készült el. Az egészséges életmód kapcsán további érdekes tartalmak olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra klikkelve.

Finom, egészséges és nem is hizlal! Íme, a szezon sztárja: a sütőtök

 

 

Szeptembertől egészen január végéig csemegézhetünk ebből a finomságból. Használjuk is ki ezt az időszakot, hiszen a sütőtök nem csak ízletes, de rendkívül egészséges és a diétás étrend tökéletes kiegészítője.

Írásunk végén megosztunk egy szuper receptet is, de előtte nézzük, hogy miért is érdemes beilleszteni az étrendünkbe ezt az ínyencséget.

A diétázók egyik részének legnagyobb problémája, hogy nagyon nehezen tudnak felhagyni az édességek fogyasztásával. A szülőknek pedig óriási fejtörés, hogy milyen egészséges ételt adhatnának a gyerkőcnek. Jó hír, hogy a sütőtök nagyszerű társ mindkét esetben. Édes ízének és állagának köszönhetően kiváló alapanyaga és ízesítője lehet muffinoknak, süteményeknek, püréknek és krémleveseknek. Ezeket a gyerekek is szívesen fogyasztják, pláne ha az elkészítésbe is bevonjuk őket.

A sütőtöknek rendkívül alacsony a kalória tartalma, míg a benne található rostok mennyisége magas. Ez azt jelenti, hogy nem hízunk tőle, viszont az emésztésünket karban tartja.

Nem elhanyagolható, hogy ez a narancssárga zöldség jót tesz a bőrnek, hiszen véd a nap káros sugaraitól – amelyeknek nem csak nyáron vagyunk kitéve – továbbá feszesíti is azt. Mindez köszönhető a magas C-vitamin tartalmának, amely remek immunerősítő is. Így érdemes felvenni a sütőtököt rendszeresen az ősz végi, téli étrendünkbe, főleg ha szeretnénk elkerülni a náthát és egyéb megbetegedéseket.

A legegyszerűbb elkészítési módja az, amikor jó alaposan megtisztítjuk a sütőtök héját, majd cikkelyekre vágjuk. Aki nem szereti a tökmagot benne hagyni, tisztítsa meg tőle a húsos részt és tegye külön. Az így elkészült szeleteket helyezzük előmelegített, 180 fokos sütőbe és süssük addig, amíg a villa könnyedén végigfut a tökön.

Természetesen, mézzel még édesebb csemegét varázsolhatunk, ezzel a gyerekek számára vonzóbbá téve az ételt. Vigyázzunk azonban, mert a cukorbetegek inzulinszintjét a méz erősen befolyásolja.

De mi legyen a tökmaggal?

Ne dobjuk ki! Tisztítsuk meg a cérnaszerű tök szálaktól és tegyük egy beolajozott serpenyőbe, esetleg sütőpapíron sütőbe és pirítsuk meg. A tökmag jót tesz az idegrendszernek és a szívre is jótékony hatással van. Igaz, hogy kár lenne kidobni?

Kényeztessük magunkat!

Lágy sütőtökkrém leves recept:

Legközelebb, amikor vásárolni megyünk, szerezzük be az alábbi hozzávalókat:

  • sütőtök
  • póréhagyma vagy hagyma
  • zöldségleves kocka
  • tisztított, pirított tökmag (nem kötelező)

Ha ezzel megvagyunk, a többi hozzávaló: - só, bors, olaj, esetleg méz - már valószínűleg otthon is rendelkezésre áll.

Ha ezeket előkészítettük, vegyünk elő egy lábast, amiben az olajon vagy vajon megpirítjuk a hagymát. Amikor ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a kockákra szeletelt, nagyjából 1 kiló sütőtököt és forgassuk át.

Ezek után adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje és forraljuk fel. A forrásban lévő folyadékba dobjunk bele két darab zöldségleves kockát, majd főzzük addig, amíg a tök megpuhul. Ízesítsük sóval, borssal, esetleg mézzel ízlés szerint. Majd botmixerrel turmixoljuk az egészet krémessé. Tálalhatjuk is. Még finomabb, ha pörkölt és enyhén sós tökmagot szórunk a tetejére.

Ez egy nagyon egyszerű, rövid idő alatt elkészíthető egészséges recept.

Extra tipp:

Főzés előtt tegyük a sütőtököt megtisztítva, felszeletelve sütőbe (lásd fentebb), majd ebből az adagból vegyük ki a kilónyi adagot a leveshez. Ezen a módon az elkészült étel íze intenzívebb lesz. De ha kevesebb az időnk nyugodtan válasszuk a főzéssel készült receptet – abban sem fogunk csalódni.

Jó étvágyat!

Ez az írás is a Kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” azonosító számú projekt keretein belül készült el. Az egészséges életmód kapcsán további érdekes tartalmak olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra klikkelve.

Segítség! Nem tudok lefogyni!

 

 

Folyamatosan diétázol és edzeni is jársz, de nem mutat kevesebbet a mérleg nyelve?

Vegyük górcső alá, hogy hol csúszhat hiba a gépezetbe:

1., Diéta
Biztos, hogy betartod a diétát? Sokan gondolják, hogy teljesen rendben van az étkezésük, de megfeledkeznek az itt-ott bekapott plusz kalóriákról. Hiába a gondos odafigyelés, ha a gyermek után megesszük a reggeliről maradt fél lekváros kenyeret. Ha ebédre bedobjuk a saját ebédünk után a gyerkőcök tányéron hagyott krumplikáját és husikáját. Az a két túró rudi, amit azért eszünk meg, mert holnap le fog járni – na igen, az sem segít, hogy fogyjunk. Nehéz elhinni, de sokszor elég, ha egy banánnal többet eszünk és máris stagnál a súlyunk.

2., Eleget eszel?
Sokan átesnek a ló túloldalára és nem fogyasztanak elegendő mennyiségű ételt. Ilyenkor a szervezet takarékos üzemmódra kapcsol, és úgy ragaszkodik a zsírpárnákhoz, mint kisgyermek a macijához. Érdemes kiszámolni, hogy nagyjából mennyi a napi kalória felhasználásunk. Amely több tényezőtől függ:

  • életkor
  • nem
  • testúly
  • testmagasság
  • napi aktivítás

Jó kis kalkulátor található ide klikkelve:
https://orvosilexikon.hu/kalkulatorok/napi-kaloriaszukseglet-kalkulator

Ahogy ezen a felületen is olvasható, nagyjából 500 kcl-val kell csökkenteni a kapott értéket ahhoz, hogy egészségesen, heti 0,5 kilógrammal kevesebbek legyünk.
Ellenben az 1000 kalóriás – sokszor divatos - diétákat senkinek nem javasoljuk. Rövidtávon gyors eredményt hoznak, de hosszútávon több káruk van, mint hasznuk. Legyünk türelemmel és fogyjunk egészségesen.

3., Vitaminok és ásványi anyagok hiánya
Aki állandóan fáradt, szüksége van valamire, ami pörgeti, így sokszor nyúl édességért. Amennyiben fáradtságot, hajhullást, kedvetlenséget tapasztalunk érdemes végiggondolni, hogy megfelelő mennyiségben juttatunk-e vitaminokat a szervezetünkbe. Ha ennél kórosabb az állapot, ideje egy vérvételnek.

4., Stressz, az az átkozott
Természetesen, a stressz, mint mindenben, így a fogyás terén is negatívan befolyásol, mivel aki túl sok stressznek van kitéve, annak magasabb a kortizol szintje. Ebben a feszült állapotban, könnyebben nyúlunk azokért az ételekért, amelyeket kerülni kellene.

5., Támogató környezet hiánya
„Jaj, csak ezt edd még meg, jaj csak az a falat, annyi úgysem számít.” Tanuljunk meg NEM-et mondani, hiszen minden falat számít. Magyarázzuk el a környezetünknek, hogy az egészégünk és a saját jólétünk érdekében életmódváltásba fogtunk és ezt tartsák tiszteletben.

Ez az írás is a Kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” azonosító számú projekt keretein belül készült el. Az egészséges életmód kapcsán további érdekes tartalmak olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra klikkelve.

Mit (t)ennél másként, ha 20 évvel fiatalabb lehetnél?

 

 

Vajon mit változtatna a mostani önmagadon az, hogy ha 20-25 évvel ezelőtt jobban odafigyeltél volna magadra?

Dohányzás:
A cigaretta az egyik olyan káros szenvedély, amelyre semmilyen formában nincs szüksége a szervezetnek. Semmilyen pozitív hatással nem bír, ellenben rengeteg negatív hatása van a szervezetre. Mind a légzőszerveink, mind a kardiovaszkuláris rendszerünkre igen nagy terhet ró a rendszeres nikotin fogyasztás. A dohányzás folyamatosan roncsolja a sejtek regenerációját, így megnő a kórnikus betegségek kockázata. A bőr megereszkedése, sárga fogak és bűzös lehelet már csak hab a tortán. Mindegy, milyen korban vagyunk, a dohányzást soha nem késő abbahagyni, de legjobb lenne soha el sem kezdeni.

Ráncok és anyajegyek:
Fiatal(abb) korban, sokan gondolják azt, hogy nincs is fontosabb, mint a tökéletesen barna bőr. Megfeledkeznek azonban arról a fontos tényről, hogy a szoláriumban és a napon töltött órák száma összeadódik és ennek hatására – egyéni adottságoktól függően – a bőr korábban kezd ráncosodni és egyre több anyajegy alakul ki rajta, amely fokozott veszélyt jelent a melanóma kialakulásában.

Elégséges vízfogyasztás:
Aki rendszeresen elegendő vizet fogyaszt, annak hidratált a bőre, egészséges az emésztése, ritkábban fáj a feje, életerősebb és magasabb a vitalitása. Megéri már egészen fiatal kortól rászokni a rendszeres és megfelelő mennyiségű ivásra.

Egészséges étkezés:
Talán nem kell mondani, hogy az egyik legfontosabb tényező az, hogy milyen ételekkel tápláljuk a szervezetünket. Rengeteg egészségügyi probléma megelőzhető az egészséges életmóddal, amelyre soha nem késő áttérni. Tegyünk próbát és legyünk türelmesek. A régen kialakult túlsúly, magas vérnyomás, pajzsmirigy vagy vércukor probléma nem múlik el egyik napról a másikra, de kitartással és türelemmel elérhetjük a várva-várt változást. Azonban ha már egészen fiatal korunktól figyelmet fordítunk az egészséges étkezésre elkerülhetjük az imént sorolt betegségeket is.

Stressz-mentesség
A mai világban mindenhol és mindenkor stresszelünk. Aggódunk a gyermekeink miatt, közben felidegesít a felettesünk, de összevesztünk a házastársunkkal és még az a barom is ránk dudált az utcán. Vezessük le a feszültséget! De ne az evésbe meneküljünk!  Mozogjunk, meditáljunk, relaxáljunk és nevessünk sokat. Egy kutatás kimutatta, hogy már az erőltetett mosolygás is jótékony hatással van a szervezetre és beindítja a boldogság hormonok termelését. Próbáljuk ki! Mosolyogjunk sokat.

Ez az írás is a Kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” azonosító számú projekt keretein belül készült el. Az egészséges életmód kapcsán további érdekes tartalmak olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra klikkelve.

Miért fontos része az életmódváltásnak a mozgás?

 

 

Sokan vannak, akik régóta életmódváltáson törik a fejüket. Hogyan legyenek hatékonyak? Mostani írásunk ebben segít.

Az étkezés megváltoztatása mellett a másik igen fontos tényező, a mozgás. Nem elég csak arra odafigyelnünk, hogy mikor és mennyit és milyen minőségű ételt fogyasztunk. Nem árt, ha a mozgást is becsempésszük a mindennapjainkba. Nézzük meg, hogy miért.

Formálódás:
Aki az étkezésén változtat helyes irányba, annak a teste fogyni fog, viszont formálódni nem. A mozgás és erősítés segítségével szép testalkatra tehetünk szert.

Kalóriaégetés:
A mozgás segít elégetni a kalóriákat, így hatékonyabbá tehetjük a fogyókúránkat.

Egészségmegőrzés:
A mozgás segít karbantarja a testünket, így a szervezetünket. Segít kiválasztani a méreganyagoat is.

Lelkimegújulás:
Az, aki heti rendszerességgel azt a mozgásformát végzi, amelyben örömét leli, sokkal kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb.

Étkezés:
A mozgás jó hatással van az étkezésre is, hiszen amikor egy-egy edzés alkalmával megközdünk a lerakodótt plusz kilókkal, akkor kapjuk a legnagyobb ösztönzést, hogy még jobban ügyeljünk az egészséges étkezésre és a megfelelő mennyiségekre.

Ivás:
Aki mozog, az izzad. Aki izzad, az szomjas. Így az edzés napok alkalmával, valószínűleg megfelelő mennyiségű folyadékot fogyszasztunk el.

Alvás:
Ha kiedzettük magunkból a napi feszültséget, ingerültséget sokkal könnyebben alszunk és pihentetőbb lesz az alvásunk.

Ez az írás is a Kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” azonosító számú projekt keretein belül készült el. Az egészséges életmód kapcsán további érdekes tartalmak olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra klikkelve.

Kövér vagyok?

 

 

Furcsa lehet ezt a címet olvasni, hiszen elvileg ez egy elég könnyen megválaszolható kérdés. Ha ránézünk valakire, vagy akár önmagunkra a tükörben viszonylag hamar el tudjuk dönteni a választ.

Viszont vannak fontos tényezők, amelyek alapján mégis biztosabban állapíthatjuk meg, hogy ki számít elhízottnak.

Képzeljünk el két női testet. Mindkét hölgy 60 kiló. Az egyikük 168 centi rendszeresen végez kardió és erősítő edzéseket, odafigyel a táplálkozására. Teste izmos és feszes. A másik hölgy is 168 centi, nem szokott edzeni és azt eszi, ami éppen az eszébe jut, nem törődve a tápanyagokkal és a bevitt kalóriákkal. Az ő teste nem definiált, viszonylag lazák a szövetei, és a narancsbőr is jelen van a kritikus testrészein.

 


Amikor a két testre ránézünk nem is gondolnánk, hogy a súlyuk ugyanannyi és a második alanyt valószínűleg – ha nem is borzasztóan – de elhízottnak láthatjuk. Főleg fürdőruhában.

Ezért nem teljesen helyes, ha a BMI indexre hagyatkozunk, mikor azt szeretnénk megállapítani, hogy túlsúlyosak vagyunk-e vagy sem?

De mi is az a BMI?

A BMI a testtömeg indexet jelöli. A BMI kiszámolható, ha a testsúlyt osztjuk a magasság négyzetével. Azaz a képlet egy 60 kilós és a 170 centis egyén esetében:

60 (kg) osztva 1,7 (m2) = 60 / 2,89 = 20,76

Mit jelent ez az eredmény? Ha 18,5 és 25 között van a BMI indexünk, akkor normál testsúlyúak vagyunk. Ha az érték a kevesebb, mint 18,5, akkor soványnak mondható a mért személy, ha magasabb, mint 25, akkor elhízottnak.

Mi a BMI hibája?  Az, hogy a testzsír százalékot nem veszi figyelembe, azaz például egy testépítő férfi esetében az eredmény elhízottságra utalhat, miközben erről szó sincs.

Ettől függetlenül a BMI azért mégis hasznos, hiszen ha a 18,5 és 25 közötti tartományban vagyunk, - főleg amennyiben a mértani közepén – olyan nagy baj nem lehet a testsúlyunkkal. Azaz például, nem vagyunk extrém módon kitéve a túlsúlyból adódó betegségeknek.

Akit behatóbban érdekel az, hogy a teste milyen arányban tartalmaz izmot és zsírt, továbbá tudni szeretné, hogy amikor veszít a súlyából az izomból vagy zsírból történik – érdemes beszereznie egy okos mérleget. Ezek az eszközök okostelefonnal kompatibilisek, és egy applikáción keresztül követhetjük nyomon testünk változásait.

Ez az írás is a Kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” azonosító számú projekt keretein belül készült el. Az egészséges életmód kapcsán további érdekes tartalmak olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra klikkelve.

A legjobb karácsonyi ajándék ötletek diétázóknak

 

 

Sokat gondolkozol azon, hogy mégis mit tegyél a fa alá? Ha olyan személyt ajándékozol, aki életmódváltáson töri a fejét vagy már bele is kezdett, nincs nehéz dolgod!

Íme a legjobb ötletek:

1., Okos mérleg
Nem csak a a testsúlyt mutatja, hanem például a testzsír százalékot is, ami az egyik legfontosabb tényező, ha azt szeretnénk eldönteni, hogy ideális-e a súlyunk és ezen belül a testünk összetétele. Mindezeken túl még sok-sok adattal szolgál és applikációval is össze tudjuk hangolni.

2., Konyhai mérleg
Persze legyen digitális és gramm pontos. Ezzel, aki méri, hogy miből mennyit ehet, nagyon nagy segítséget adunk.

3., Edzőruházat
Ha az illető edzőterembe is jár nagyon könnyű dolgunk van. Egy új sporttáska vagy edzőcipő, esetleg egy felső vagy egy nadrág biztosan hasznos ajándék lesz.

4., Könyv
Egy olyan könyv nagyon hasznos lehet, ami azt a témát dolgozza fel, amely érinti. Például egy inzulin problémákkal küszködő rokon, örömmel fogad egy ilyen témájú szakácskönyvet.

5., Pulzusmérős óra
Ha valaki sportol, szereti tudni, hogy pontosan hány kalóriát égetett el. Ha fut vagy kerékpározik, akkor mekkora a táv, amit megtett. Ha még nincs, akkor tökéletes ajándék egy ilyen karóra.

6., Zene lejátszó
Sokan csak zenével szeretnek futni. Nekik tökéletes ajándék egy zene lejátszó vagy egy kábelnélküli fülhallgató, amellyel nehézségek nélkül lehet a telefonról zenét hallgatni.

Ez az írás is a Kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” azonosító számú projekt keretein belül készült el. Az egészséges életmód kapcsán további érdekes tartalmak olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra klikkelve.

Hogyan pörögjünk fel a tavaszi fáradtságból?

 

 

Hamarosan eljön a tavaszi fáradtság ideje – hogyan zökkenjünk ki belőle?

1., Vízfogyasztás
Több írásunkban is szóltunk már a vízfogyasztás fontosságáról és ebben a cikkben ismét helyet kap. Aki elegendő vizet fogyaszt, annak jobban pörög az agya. Fontos lenne, hogy mindenki elérje a napi 2,5-3 liternyi vízfogyasztást. Ha eddig keveset ittál egy nap, akkor adj időt magadnak és fokozatosan turbózd fel a mennyiséget. Nem csak a fáradtság megelőzése miatt fontos ez, de betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik a megfelelő mennyiségű folyadék bevitel.

2., Cseréld le a kávét
Például zöld teára. Ez a megoldás több szempontból is kifizetődő. A zöld teában lévő koffein hatása folyamatosan ürül ki a szervezetből, így tovább tart a hatása. Nem mellesleg közben méregtelenít is.

3., Csak csokit ne
Helyette fogyasszunk inkább aszalt szilvát, olajos magvakat és gyümölcsöket. Az agy mikor édesség utáni sóvárgást jelez, ugyanarra a tápanyagra vágyik, mint ami a csokiban és az almában is megtalálható. Azaz csoki helyett, válasszuk az almát.

4., Füstmentes élet
A dohányzásról is írtunk már, de az egészséges életmódban nincs helye a dohányzásnak. Hiszen hiába teszünk az egészségünkért helyes étkezéssel és testmozgással, a dohányzással nyakon vágjuk erőfeszítéseinket. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a dohányzás az egész szervezetre felesleges káros hatást gyakorol, mind a légzőszerveinkre és a keringésirendszerre. Nem mellesleg drága is. Ideje felhagyni vele.

5., Pihentető alvás
Szervezetünk nem véletlenül vált alacsonyabb kapacitásra, adjuk meg neki a szükséges pihenést. Amikor tehetjük, aludjunk eleget és pihenjünk. A minőségi alvás alapvetően fontos az egészséges szervezet számára.

6., Mozgás
Nem baj, ha csak sétálni van erőnk vagy kedvünk. De akkor is menjünk és csináljuk. A fűtés szezon miatt szennyezettebbek a városok, falvak. Ha tehetjük, menjünk el hétvégente a hegyekbe sétálni, levegőzni. Nem csak a tüdőnek teszünk jót vele, de elménk is megtisztult és a testünket is átmozgatjuk.

7., Étkezés
A hideg időben sokkal jobban kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, ám pont ezek emésztése miatt leszünk fáradtak és nyomottak. Igyekezzünk a hideg időben is tartani magunkat az egészséges étkezéshez, már ezzel is sokat teszünk a fittségünkért és a betegségek megelőzéséért.

Ez az írás is a Kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” azonosító számú projekt keretein belül készült el. Az egészséges életmód kapcsán további érdekes tartalmak olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra klikkelve.

Immunerősítés gyömbérrel

 

 

Amikor a piacon vagy a boltban a gyömbér árára nézünk, kicsit elborzadhatunk. A gyömbér valóban nem olcsó, viszont rengeteg vitamin van benne és viszonylag kevés is elegendő belőle. Nem mellesleg szuperétel, amely azt jelenti, hogy csak jótékony hatása van a szervezetre.

Bontsuk ki bővebben, hogy miért is hasznos, ha beiktatjuk a mindennapjainkba a gyömbér fogyasztást:

  • nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ezekből is kiemelkedően: C és B-vitamint
  • mindemellett nem elhanyagolható, hogy értékes forrása a cinknek, a magnéziumnak, a vasnak, és a kálciumnak
  • a sok hatóanyagnak köszönhetően immunrendszer erősítőhatása van, mindezt a legtermészetesebb módon
  • a kálium tartalma jó hatással van a szív- és érrendszerünkre, csökkentheti a koleszterinszintet is
  • mangántartalma segít megelőzni a felfázást és egyéb húgyúti fertőzéseket
  • gyógyír a gyomor problémákra, alkalmas lehet a hasmenés és a puffadás kezelésében is
  • mivel fájdalomcsillapító hatása is van ennek a szuper ételnek, így torokfájás és köhögés esetén is rendkívül hatékony
  • vércukor problémákkal küzdőknek is segítségére lehet, akár a drága gyógyszerek elhagyásában is, mivel csökkenti a vércukorszintet – természetesen, mielőtt belevágunk az alkalmazásába és főleg a gyógyszerek elhagyásába, - ahogy a szlogen is mondja – kérdezzük meg kezelőorvosunkat

 

A megfázásos időkben vagy amikor az immunrendszer kissé padlóra kerül igen hatékony, ha mézzel keverjük. Természetesen, vércukor problémákkal küzdők ezt a verziót ne próbálják ki! Aki azonban fogyaszthat mézet, ezzel az eleggyel egy igazi elixírt kap. Hiszen a gyömbér jótékony hatásait a méz baktériumölő, fertőtlenítő hatásával ötvözzük.

Ez az írás is a Kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” azonosító számú projekt keretein belül készült el. Az egészséges életmód kapcsán további érdekes tartalmak olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra klikkelve.

Glicin a filléres csodaszer - Te hallottál már róla?

 

 

A glicin egy cukornak kinéző fehér szemcsés por, amelynek az íze is hasonlít a cukoréhoz. Ez nem véletlen. A cukorral ellentétben viszont csak és kizárólag pozitív élettani hatásai vannak. Érdemes elolvasni írásunkat a glicinről, amely kollagénekből származó természetes aminosav.

Optimális vércukor
A glükóz (és így a szénhidrátok) vércukorszintet megemelő hatását jelentősen mérsékeli. Fokozza az inzulin hatékonyságát, azonban az inzulin szintet szinte egyáltalán nem emeli, ellenben a jótékony hatású glükagon szintjén igen, ami az inzulin „ellenlábasa”. Csökkenti az inzulin-rezisztencia esetén megfigyelhető magas vérzsír szintet is.

Bőr
A bőrünk jelentős mennyiségű kollagént tartalmaz, így glicint is. A kollagén peptidek ráncainkat csökkentő, bőrünk rugalmasságát növelő és hidratáló, bőrfiatalító hatása jól ismert és sokat kutatott. A kollagén pedig hatását nagyrészt a magas glicin tartalmának köszönheti. A kollagén, glicin, C-vitamin, szőlőhéj- és magkivonat valamint a bioflavonoidok remek kombináció lehet, ha bőrünk fiatalságára belsőleg gondolunk. Idegrendszer Kis mennyisége fokozza az éberséget és az agyi mikrokapillárisok keringését. Emellett depresszió, skizofrénia és OCD (kényszerbetegség) kezelésére is hatásos megoldás, a különböző kísérletek szerint.

Méregtelenítés
Ezzel kapcsolatban csak állatokon végzett kísérletek vannak, de ezen kutatások alapján a máj és vese funkcióját javítja, fokozza a glutation nevű, erős méregtelenítő és antioxidáns hatású anyag termelődését.

Alvás
Több kutatás is foglalkozott a glicin alvásra gyakorolt hatásával emberek esetén. A megállapítások közé tartozik, hogy a lefekvés előtt elfogyasztott glicin (3 gramm elszopogatva) javítja az alvás minőséget, gyorsítja az elalvást, valamint enyhíti a túl korai ébredést és kevesebb alvás esetén is kipihentebbek leszünk. (Hat óra alvás glicinnel sokszor jobb alvásminőséget eredményezett, mint nyolc óra alvás glicin nélkül.)

A glicin édesítőszernek is kiváló!
Nincs mellékíze, hőálló, a cukorral nagyjából megegyező édesítő hatása van. A polialkoholokkal (pl.: xilit/nyírfacukor, maltit, eritrit) szemben nem okoz bélrendszeri problémákat senkinél. Nem veri át a szervezetet, mert az édes íze mögött nem üres kalória van, ahogy a legtöbb édesítő esetében, hiszen a glicin fehérje és akként is kezeli szervezetünk. (Az édes íz cukorforrást jelent a szervezetnek és a glicinből szükség esetén a szervezet valóban képes cukrot előállítani, így nem okoz hypoglikémiát.) A túlzott vércukor emelkedést gátló hatása miatt pedig különösen jó – szénhidrátokat amúgy is nagy mennyiségben tartalmazó – sütik és hasonlók édesítésére, hiszen azok hirtelen vércukor növelő hatását kordában tartja.

Élethosszabbító hatás
Egérkísérletekben a csökkent kalóriabevitel – normál hasznos mikro/makro tápanyag bevitel mellett – hatásosan növeli az egerek életének hosszát. Ennek hatását már majmokon is igazolták és részben embereken is. (Természetesen élethosszig tartó kalóriamegvonásos kísérletet embereken etikai okokból nem lehet végezni, így csak pl. az ún. telomerek hosszának méréséből következtettek emberek esetében.) A kalóriamegvonásnál is hosszabb élethosszt (+40%) tudtak elérni egérkísérletekben, a metionin nevű aminosav bevitelének korlátozásával. Később hasonló eredményt értek el úgy is, ha az egerek táplálkozását nagy mennyiségű glicinnel egészítették ki. Ez azért van, mert a glicin korlátozza a táplálékból a metionin hasznosulását, így kiegyensúlyozza a fehérjékből felszívódó aminosav arányát a vérben. Emberek esetében még nem vizsgálták, de feltételezhetően szintén hatásos. Mivel a legtöbb ételben sok metionin található, ezért a gyakorlatban nehezen kivitelezhető a metionin csökkentett diéta. Azonban az étkezés után elfogyasztott glicin (pl. a glicinnel édesített desszert vagy ital) szimulálja a metionin csökkentett, élethosszabbító hatású diétát, hiszen a glicin korlátozza a metionin felszívódását.

Adagolása igen egyszerű: elalvás előtt langyos vízben oldjunk fel egy kávés kanálnyit és fogyasszuk el!

Az írás elkészüléséhez a www.valtozzmeg.hu weboldal forrásként szolgált.

Ez az írás is a Kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” azonosító számú projekt keretein belül készült el. Az egészséges életmód kapcsán további érdekes tartalmak olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra klikkelve.

Futni jó! Miért is? Nyolc ok, hogy Te is rászokj.

 

 

Aki régóta gondolkozik azon, hogy el kellene kezdenie futni, annak szolgálunk most motiváló tényekkel a futásról.

1. Fiatalít
Sok forrásból lehet olvasni, hogy tudományos kutatások szerint a fiatalság forrása nem nem más, mint a futás! Mivel eléggé összetett mozgásforma, így nem csak szépen formálhatjuk vele az alakunkat, de fiatalon is tarthatjuk a testünket.

2. Kikapcsol
Természetesen, nem azon edzések alkalmával, amikor még alig kapunk levegőt és nagyjából megküzdünk minden megtett méterért, hanem amikor ezen a fázison átestünk. Akkor a futás egy testedzéssel egybekötött, aktív kikapcsolódás lesz, amikor átgondolhatjuk a napi dolgainkat, meghallgathatunk egy érdekes podcast-ot, esetleg nyelvet tanulhatunk.

3. Stresszmentesít
Miközben futunk kiadjuk magunkból a napi felgyülemlett stresszt, amely jót tesz az egészségünknek is.

4. Mentális frissességet biztosít
Egy amerikai tanulmány szerint, azok a nők, akik fiatalkorukban gyakran sportoltak és futottak, kisebb valószínűséggel szenvednek a későbbiekben demenciától.

5. Jobb alvás
A fentieket elolvasva nem véletlen, hogy az alvás minőségén is javít a futás. Mivel kiadjuk a stresszt és feldolgozzuk a napi konfliktusainkat is, ezért ez az agyi tevékenység nem korlátozódik arra az időre, amikor nyugodtan fekszünk az ágyban. Mivel már átrágtuk magunkat ezeken a dolgokon, így könnyebben alszunk el.

6. Erős immunrendszer
Futhatunk a szabadban vagy edzőteremben is – főleg, aki nem bírja a hideget, annak ajánlott a hűvös idő beköszöntével edzőteremben folytatni a futást - ugyanis kimutatták, hogy napi egy órás testmozgással 20%-kal csökkenthetjük a felső légúti megbetegedések előfordulását.

7. Fogyaszt
A futással átlagban óránként 500-700 kalóriát égethetünk el. Ez függ az életkortól, a tempótól, az edzettségtől és attól, hogy az edzést végző férfi vagy nő.

8. Kitartásra tanít
Aki ezt a monoton mozgásformát bírja és időről-időre megy és teljesíti a távot, elmondhatja magáról, hogy vasakarata van. Ez az akarat pedig megmutatkozik az élet más területein is.

Ez az írás is a Kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” azonosító számú projekt keretein belül készült el. Az egészséges életmód kapcsán további érdekes tartalmak olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra klikkelve.

Okos megoldás – Étkezési napló

 

 

Úgy gondolod, hogy az étkezésed teljesen rendben van, és csak a genetikádnak köszönhető az, hogy túlsúly alakult ki rajtad?

Újat mondunk!

Sokszor csak azt hisszük, hogy jól és helyesen étkezünk és egyáltalán nem vesszük észre, (vagy nem akarjuk látni) azokat a bakikat, amelyek miatt nem érjük el az áhított testalkatot.

Itt az idő, hogy a sarkunkra álljunk, és szembe nézzünk a hibáinkkal. Na de hogyan?

Az első, hogy vegyük elő a vasakaratunkat, szánjuk el magunkat! Hasznos lépés lehet szembesülni azzal, amit rosszul csinálunk, ebben segít, ha pontosan vezetjük az étkezésünk. Ennek több módja akad. Aki szeret kézzel írni, szerezzen be egy táskába is elférő noteszt, amit mindenhová vihet magával. Aki a modernebb dolgokért rajong, keressen olyan applikációt, ahol nem csak azt vezetheti, hogy mit evett, de segít abban is, hogy megtudja milyen arányban fogyasztott zsírt, szénhidrátot és fehérjét.

Ez a felismerés segíthet abban, hogy az étkezés helyes mederbe kerüljön. Sokszor valóban nem magával az étel minőségével van gond, hanem például a túlzott szénhidrát fogyasztással vagy túlzott kalóriabevitellel. Így hiába sanyargatjuk magunkat diétásnak gondolt ételekkel, ha a mennyiség sok, ezek a falatok is ugyanúgy hizlalnak.

Miért hasznos, ha nyomon követjük a saját étkezésünk?

  • Kiszűrhetjük az étkezési hibákat, így elindulhatunk súlycsökkenéshez vezető úton
  • Ha az is bekerül a naplóba, hogy mennyi folyadékot fogyasztunk, az is egy jó visszajelzés
  • Sikerélmények követik szorgos jegyzetelésed
  • Mivel megtanulod melyik étel milyen hatással van Rád, így energikusabb lehetsz napról-napra
  • Rendszert vihetsz a mindennapjaidba

 

Nem is hinnénk, hogy egy ilyen új szokás bevezetésével mennyi mindent tudunk meg önmagunkról.

Próbáljuk ki és legyünk büszkék a sikereinkre!

Ez az írás is a Kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” azonosító számú projekt keretein belül készült el. Az egészséges életmód kapcsán további érdekes tartalmak olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra klikkelve.

Rengeteg az elhízott kisgyerek. Mit tehetnek a szülők?

 

 

Ha nyitott szemmel járunk az utcán vagy, alaposan körbenéztünk nyáron a strandokon, akkor megdöbbenve tapasztalhattuk, hogy mennyi-mennyi az elhízott ember. Ennél sokkal elkeserítőbb, hogy már a gyermekek nagy százaléka is túlsúlyos.

A szülői felelősség:

Nincs olyan, hogy egy kisgyerek hacsak ránéz valamire máris elhízik. Természetesen, vannak genetikai különbségek, amelyek nem csak a testsúlyban, de a magasságban és egyéb tényezőkben is megmutatkoznak, így akár két ikertestvér között is lehetnek eltérések. De mindenképpen fel kell figyelnünk arra a jelenségre, ha egy gyerek, ahogy mondani szokás: „Már a levegőtől is hízik.” Ebben az esetben két dolga van egy szülőnek:

1., Megnézni, hogy valóban kiegyensúlyozott-e a gyermek étkezése? Mozog-e eleget? Mennyi édességet, pizzát, tésztát, azaz hizlaló ételt fogyaszt? Szerepel-e az ételei között elég rost, zöldség, gyümölcs? Mennyi folyadékot fogyaszt? Nagyon fontos, hogy a folyadék jelentős része víz legyen, mert a cukros üdítők még jobban elősegítik a hízást.

Legkönnyebben egy étkezési naplóval lehet követni az elfogyasztott ételek minőségét és mennyiségét, így pontos képet kap anya és apa, hogy mit, mikor és mennyit evett a csemete. Néha meghökkentő a visszaolvasás.

2., Ha az étkezéssel semmi gond és a gyermek tényleg bármitől és a semmitől is hízik, akkor érdemes orvoshoz fordulni és megnézni, hogy mi állhat ennek a folyamatnak a hátterében. Nem kell megijedni! Vannak olyan eltérések, amelyeket akár egy diétával orvosolni lehet. Ettől a gyermek egészsége is és a közérzete is jobb lesz. Ne hanyagoljuk el ezt a kérdést.

Miért fontos ez?

Az első és legfontosabb dolog az egészség. Egy erősen elhízott gyermek szervezetének rengeteg kihívással kell megbirkóznia és sajnos, az alábbi betegségek előfordulása/kialakulása sem ritka:

  • cukorbetegség
  • asztma
  • májbetegség
  • magas vérnyomás
  • ízületi panaszok a magas terhelés következtében
  • a daganatos betegségek könnyebben alakulnak ki
  • szív-és érrendszeri problémák,

azaz már a kisgyermek, a szülők kicsi kincsének szervezete olyan feladatokkal kell megküzdjön, amelyek inkább jóval idősebb korban jellemzőek.

Ezt ugye senki nem szeretné, annak a kis emberkének, akit a legjobban szeret a világon?

Mit tehetünk?

Változtassunk életmódot és mutassunk példát!

Kezdjen el az egész család odafigyelni az étkezésére. Szerepeljen több nyers zöldség és gyümölcs az otthoni menüben. A vacsora ideje legyen a lefekvés előtt 2 órával és ilyenkor már ne együnk hatalmas mennyiséget.

Igyunk vizet!

Egyszerűen ne vásároljunk otthonra cukros üdítőket, így kénytelen lesz a gyermek vízzel oltani a szomját és szépen lassan visszaszokni erre az italra.

Ne jutalmazzunk édességgel!

Az édesség ne legyen tiltott gyümölcs, de tartsuk be a mennyiségi határokat. De szokjunk le arról, hogy ha a gyerek várakozni kényszerül, akkor csokikával tereljük el a figyelmét. Kirándulásra, színházba, moziba ne édességet, hanem gyümölcsöt vigyünk nassolni. Ha ez végképp nem megy, akkor készítsünk vagy vásároljunk teljes kiőrlésű nasit, és kínáljuk azzal az ifjoncot.

Mozogjunk!

Egy kis séta a közértbe vagy a játszótérre senkinek nem fog megártani. Sokszor maga a szülő szoktatja le a gyereket a mozgásról. Mert a gyermek egy ideig kéri, hogy bújócskázzon vagy focizzon vele, de a folyamatos elutasítás után, már nem szól többet. Inkább leül egy csokival a tablet elé.

Ne hagyjuk, hogy a fiunk, vagy a kislányunk szenvedjen az állandó túlsúlytól. Aki nem elhízott ezt úgy képzelheti el, hogy olyan érzés, mintha soha nem tehetné le az a 120-150 centis kis kölyök az 5-10 kilós iskolatáskát. Mintha azzal kellene futnia a testnevelés órán, azzal kellene jól éreznie magát a Báb színházban és azzal kellene éjjel kényelmesen aludnia. Sorolhatnánk. Ne felejtsük azt sem, hogy a gyerekek nyelve igen éles és nem mindig kíméletes. Ne tegyük ki annak, hogy csúfolják a súlya miatt.

Lehet, hogy a kezdet nehéz lesz, de ne adjuk fel! Egy egészségesebb és boldogabb gyermek lesz az eredménye a kitartásnak!

Sok sikert és jó egészséget!

Ez az írás is a Kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” azonosító számú projekt keretein belül készült el. Az egészséges életmód kapcsán további érdekes tartalmak olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra klikkelve.

Legyen kedvencünk a brokkoli!

 

 

 

A gyerekek általában nem szeretik a színét, a felnőttek nem mindig kedvelik az ízét. Pedig a brokkoli egy olyan zöldség, amelyet nagyon könnyű feldolgozni, szuper egészséges és nem is hizlal. Most megpróbálunk javítani a népszerűségén.

Nézzük a jó tulajdonságait:

Könnyen megtisztítható és feldolgozható. Köretnek az elkészítése egészen egyszerű, csak tegyük sós vízbe és főzzük addig, ameddig meg nem puhul.

Tehetjük sütőbe is a már megfőtt brokkoli rózsákat és egy kis natúr joghurttal és reszelt sajttal összesütve igazi nyalánkságot kapunk.

A brokkoliban rengeteg rostanyag és vitamin található, amelyek hatékonyan léphetnek fel a daganatos betegségek elleni harcban. C-vitamin tartalma is igen magas, így az immunrendszerre is kedvezően hat.

Segít a plusz kilók elleni harcban is, hiszen tápláló, de értékes tápanyag, amelynek alig van kalóriatartalma. Vacsorára natúr hússal tökéletes választás, amennyiben súlycsökkentés a cél.

Brokkolikrémleves recept:

Hozzávalók:

  • 1 fej brokkoli
  • 1 darab közepes hagyma
  • 1 darab (édes) burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
  • 2 darab erőleves vagy húsleves kocka
  • só, olaj, bors

A hagymát apróra kockázzuk és megpirítjuk az olajon. Közben a brokkolit megszabadítjuk a szárától és a rózsákat megtisztítjuk. A burgonyát is meghámozzuk, daraboljuk. Ha ez megvan, a brokkolit és a krumplit hozzáadjuk a hagymához, felöntjük az egészet annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd ízesítjük sóval, borssal, a leves kockákkal, és ízlés szerint fokhagymával. Addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, majd botmixerrel vagy turmixgéppel krémesítjük.

Lusta verzió:

A hagymát és a burgonyát sem kockázzuk apróra, csak négybe vágjuk és a tisztított brokkoli rózsákkal és a fűszerekkel vízben egyszerűen összefőzzük, majd a leírtak alapján pürésítjük.

Édesburgonyát használjanak a cukorbetegek és azok, akik jobban kedvelik az édes ízeket, továbbá a gyerekeknek is vélhetően jobban esik majd így a leves.

Jó étvágyat!

Ez az írás is a Kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” azonosító számú projekt keretein belül készült el. Az egészséges életmód kapcsán további érdekes tartalmak olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra klikkelve.

Erős túlsúly = komolyabb betegségek?

 

 

 

 

Általánosan megállapítható, hogy azok az emberek, akik jelentős túlsúllyal küzdenek, náluk sokkal több és komolyabb betegség kimutatható, mint vékonyabb társaiknál.

Vajon mi ennek az oka?

A magyarázat egészen egyszerű:

Elhízáskor a testben elszaporodik a zsírszövet, amelynek ugyanolyan ellátásra van szüksége, mint a testünk többi szövetének. Ahogy megnő a testben az oxigén és a tápanyag igény, úgy nő a keringetni szükséges vér mennyisége. Ezzel arányosan nő az artériák falára eső nyomás is.

Ezzel nem ér véget a káros hatások sora, mivel a vér inzulin szintje általában arányosan nő a testtömeg emelkedésével. Az inzulinszint emelkedése megvastagítja a verőerek falát és ennek az az eredménye, hogy a vérnyomás is magas(abb) lesz.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának egyik fő oka az elhízás. Amikor ennek olyan fokú a mértéke, akkor a zsírszövetek érzéketlenné teszik a szervezetet az inzulinnal szemben, így az nem tud felszívódni és a vérben marad. Ebből teljesen egyértelmű, hogy miért is magas ennek a típusú betegségnek az esetében az egyén vércukorszintje.

A következő lépés általában a vérzsír-, és vér-koleszterinszintjének megemelkedése.

Egy norvég kutatásban azt is megállapították, hogy a túlevése egyfajta stresszt vált ki a szervezetben, amely gyulladást okoz és az évek folyamán folyamatosan roncsolja a szöveteket. Ez a gyulladás is kedveztőlen hatású, továbbá a túlzott mennyiségben bevitt étel összezavarja a testünk rendszerét és így az immunrendszer legyengül, védtelenebbé válunk a betegségekkel szemben.

Tehát a túlsúly, az elhízás nemcsak a megjelenésünk miatt kerülendő, hanem az egészségünkre gyakorolt kedvezőtlen hatásai miatt is. A leggyakoribb betegségek, vagy problémák a túlsúly miatt: érelmeszesedés, stroke, szívroham, epehólyag betegségei, daganatos betegségek kialakulása, fogamzásképtelenség, magas vérnyomás, vércukorbetegség.

Programunk keretében több hasznos cikk is található az egészéges életmóddal kapcsolatban.

Ez az írás is a Kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” azonosító számú projekt keretein belül készült el. Az egészséges életmód kapcsán további érdekes tartalmak olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra klikkelve.

7 tipp, amellyel egyszerűen léphetsz be az egészséges életmód kapuján

 

 

 

 

 

Sokszor csak apró dolgokon szükséges változtatni, és máris dinamikusabban indul a reggel, vagy végre feljön a régóta a szekrény mélyére hajított nadrág.

Íme néhány tipp, amelyek betartásával könnyedén megszabadulhatunk a méreganyagoktól és eggyel bentebb is vehetjük a nadrágszíjat.


1., Fogyassz több folyadékot!
Miért?

Az emberek többsége elfelejt inni és emiatt a szervezet éhségérzettel jelez. Azaz, sokszor elég lenne inni egy pohár vizet és elszállna az ételek utáni sóvárgás. Legyen mindig kéznél egy pohár vagy egy üveg víz, és amikor jelentkezik az éhségérzet, de még nem jött el az evés ideje kortyolgassunk!  Ezzel máris több kariát is megspórolhatunk, továbbá a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása méregtelenítésre is sarkallja a szervezetet. Fontos, hogy a cukros üdítőktől ne várjunk csodát! Azoktól maximum hízni fogunk és a fogaknak sem tesznek jót.


2., Gyakori fogmosás
Ha az étkezések után mindig fogat mosunk, akkor a szervezetünk megszokja, hogy vége az étkezésnek, igy nem igényli a további evést. Nem marad a szájban az étel íze, így nem vágyakozunk már rá. Akkor is jó trükk a fogmosás, ha még nincs itt a következő evés ideje, de már jelez a szervezet. Ezzel a módszerrel nem csak a felesleges kalóriáktól kíméljük meg magunkat, de a fogainknak is kedvez a gyakrabb ápolás.


3., Stop nassolás
Aki evések között még eszik,  - pláne édességet -  az plusz felesleges, üres kalóriákat visz be a szervezetébe, amely egyenes és igen gyors út az elhízáshoz. Ha abbamarad a nassolás, kevesebbet fog mutatni a mérleg nyelve és jobban fogunk mutatni a ruháinkban is.


4., Válts egészségesre
Cseréld le a sima cukrot eritritre vagy nyírfacukorra. A fehér lisztes kenyér helyett, vásárolj vagy készíts teljes kiőrlésű kenyeret. A margarint érdemes lecserélni vajra. A csoki helyett pedig fogyasszunk gyümölcsöt vagy aszalványokat és magvakat.


5., Időzítés
Ha mindenképpen elfogyasztanál egy finom, de hizlaló ételt, akkor trüközz az időzítéssel! Jobb, ha reggelire vagy ebédre eszed meg a kalóriabombát, mert akkor még jó eséllyel, akár le is mozoghatod.

Viszont, aki vacsorára tömi meg a hasát, biztos lehet benne, hogy az egész felesleges kalória lerakódik, továbbá az alvás is nyugtalan lesz.


6., Ne edd meg a gyerek maradékát!
Az étel drága és nagyon rossz kidobni – ezzel nem vitatkozunk.  Legtöbbször anyukákkal fordul elő, hogy a gyermeke maradékát megeszi, mert nincs szíve kidobni. Legyen inkább az a mód, hogy szedjünk a gyereknek kisebb adagot. Ha mégis megmarad az étel, akkor vagy egyszerűen tegyük el későbbre, vagy adjuk az ételt a házi kedvencünknek.


7., Ne együnk este 19 óra után
Sokaknak beválik az a módszer, ha este 18 óra után már nem eszik semmit. Talán úgy lehetne ezt teljesen személyre szabni, hogy ne együnk már 2 órával azelőtt, hogy eljön az esti lenyugvás, a tévézés, olvasás, majd az alvás ideje. Így a gyomorban lesz étel, de nem azon fog fáradozni egész éjjel, hogy egy komplett menüvel megbirkózzon.

Ennek a 7 tippnek a betartása nem is olyan nehéz, igaz? Mégis sokat tehetünk magunkért és a családunkért a betartásukkal!

Sok sikert!


Ez az írás is a Kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” azonosító számú projekt keretein belül készült el. Az egészséges életmód kapcsán további érdekes tartalmak olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra klikkelve.