Pályázatok

Járitz Józsa - Alföldi Lélegzet alkotói pályázat

A kiskunmajsai Konecsni György Helytörténeti Gyűjtemény pályázatot hirdet Járitz Józsa születésének 130. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő kiállítással, illetve az országos, Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozattal kapcsolatban.

A pályázatunk és a Múzeumok Éjszakája idei mottója: TRendben vagyunk

TRendben vagyunk kiemelt tematikai koncepció
Trendek váltakoznak, újabb és újabb hullámok követik egymást, mégis van, ami örök. Melyek az örök trendek, és melyek azok, amik rövidebb-hosszabb időre feltűnnek, hogy nyomtalanul vagy nyom nélkül eltűnjenek és átadják a helyüket valami újabb és felkapott irányzatnak? És vajon van-e ideális állapot, amikor az adott irányzat, trend egyben egyfajta kiegyensúlyozottságot teremt akár egy adott művész életében, akár egy (művészeti) korszakban? De fontos az is, hogy a múzeumi világ kövesse a trendeket; akár a múzeumpedagógia megújulásával, akár az audiovizuális eszközök bevonásával (t)rendben kell lenni, hogy az adott intézmény eljuttathassa a látogatóig az évszázados/évezredes értékekeit.

A pályázat célja
Járitz Józsa (1893-1986) festőművész életútjában és művészetében jelentős teret foglal el kiskunmajsai tartózkodása. A település büszke e tényre, ezért Helyi Értékei közé emelte Járitz munkásságát, s mint ilyet, igyekszik széleskörűen bemutatni, promótálni.
Járitz Józsa Alfölddel kapcsolatos munkásságának jelen kori digitális interpretációja. Célunk a művészetek, a képzőművészet, azon belül is Járitz Józsa festészetének popularizálása, elsődlegesen a fiatalok körében, megfelelve az országos tematikai követelményeknek. Bíztatni kívánunk minden alkotni vágyót, hogy a fantáziája szabadon engedésével állítson elő, olyan művészeti terméket mely a szellemiség tükrözése mellett önállóan is megállja a helyét.

A beküldött pályamunkák mennyisége határozza meg a későbbi kiállítási lehetőségeket, de törekszünk a széleskörű bemutatásra, így a fiatal alkotóknak is csábító megjelenési lehetőség lehet a pályázatunk.

A pályázat elbírálása
A beküldött pályamunkákat három tagú zsűri véleményezi.
A pályázat első három helyezettjét díjazzuk.
A pályamunkák beküldésének határideje: 2023.06.18. 23:59

 

Díjazás

  1. helyezett 10.00Ft értékű kulturális utalvány
  2. helyezett 7.000Ft értékű kulturális utalvány
  3. helyezett 5.000Ft értékű kulturális utalvány

 

A nyerteseket a 2023. Június 24-ei, kiskunmajsai rendezvényünkön hirdetjük ki. (A következő munkanapon a facebook felületünkön is elérhetők lesznek az eredmények)

Általános feladat leírás
A pályázat elsődlegesen a középiskolás korosztályt célozza. Olyan pályamunkákat várunk, amelyek frissek, tükrözik a kortárs látásmódot, fiatalok számára is élvezhetők, önálló gondolaton alapulnak és illeszkednek a Járitz életmű Kiskunmajsához köthető szakaszához.
A pályamunkák elkészítéséhez a következő segédleteket biztosítjuk: festmények digitális változatai, művészettörténeti kutatási anyag, illetve a kiállítás kreatív munkatársa (Bozóki Lilla e-mail: bozoki.lilla@kiskunmajsa.hu) is tud információval szolgálni. Egyénileg, és csapatban is lehet nevezni, valamint egy pályázó több pályamunkával is nevezhet. Ez utóbbi esetben minden pályamunkához külön Adatlapot kell kitölteni és egyenként kell emailben elküldeni.
A beadott pályamunka lehet pl.: rövidfilm, videóklip, zene, fotó. A mozgóképes vagy zenei anyag maximum 3 perc hosszúságú lehet.

Beküldés módja
A Pályázatokat (pályamunka és a regisztrációs űrlap kitöltve, aláírva, szkennelve) digitálisan szükséges benyújtani erre az email címre: jaritz@kiskunmajsa.hu . A digitális fiók méretkorlátolt, így kérjük, ha a fájl méret túl nagy, WeTransfert használjanak.

 

Timing
A pályamunkák beérkezési határideje: 2023.06.18. 23:59
A pályázat eredményhirdetése:           2023.06.24.
A díjak átadása:                                 az eredményhirdetés alkalmával, személyesen.

A nevezőket örömmel látjuk a kiállítás megnyitóján, 2023. június 24-én a kiskunmajsai Konecsni György Helytörténeti Gyűjteményben.